IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify обмисля да стъпи на борсата, но без IPO

Компанията разглежда опцията с директно вписване, тъй като не вижда нужда да привлича нов капитал

21:26 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Spotify, собственик на популярната услуга за музикален стрийминг, обмисля вписване на акциите си на публичните пазари, без да набира нови средства, съобщава Bloomberg, базирайки се на източник, запознат с плановете на компанията.

Spotify, чиито платени потребители задминаха 50 млн. по-рано през годината, не чувства необходимост да привлича капитал, а иска да позволи на дългосрочните инвеститори и служители да продават, заявява източникът, поискал анонимност заради конфиденциалност на информацията. Директно вписване ще реши тези нужди, като позволи на инвеститорите да купуват акции на Spotify от сегашните им собственици на отворения пазар.

Този подход е различен от първичното публично предлагане (IPO), което е по-традиционният начин, с който горещите технологични стартъпи стъпват на борсата и в същото време набират средства.

Spotify, основана преди повече от десетилетие от Даниел Ек и Мартин Лоренцон, привлече 1 млрд. долара чрез дълг пред две години, когато приходите ѝ задминаха 2 млрд. долара. Компанията иска да се отърве от бремето на този дълг – конвертируем заем, който ще струва на компанията повече пари, ако отлага твърде дълго вписването си. Не е ясно дали директно вписване отговаря на условията по заема.

Spotify, която тепърва трябва да съобщи финансовите си резултати за 2016 г., бе оценена на 8,5 млрд. долара в момента на заема. Големите инвеститори в компанията включват TPG, TCV, Founders Fund, Goldman Sachs Group и Accel.

При традиционно IPO компанията предлага серия от акции на нови инвеститори вечерта, преди да бъдат вписани на публичните пазари, на цена определена от емитентите. Компанията осъществява предлагането, за да привлече нов капитал за финансиране на разширяване.

При директно вписване Spotify няма да набира средства или да използва емитенти. Директно вписване ще помогне на Spotify да избегне някои от таксите и врявата около IPO, а и компанията няма да има нужда да разрежда съществуващите си акции. Ако се окажат успешни, усилията може да се превърнат в модел за други стартъпи, гледащи предпазливо към IPO.

Spotify планираше да стане публична тази година и все още може да осъществи идеята, но опасенията на компанията за разходите може да доведат до отлагане на стъпката. Spotify тепърва трябва да отчете печалбата си, отчасти защото по-голямата част от продажбите ѝ отиват за звукозаписните компании и други собственици на права върху песните в услугата.

По-рано тази седмица Spotify подписа нов дългосрочен лицензионен договор с Universal Music Group – най-големия звукозаписен лейбъл в света, което може да предложи на компанията известно облекчение. Тя обаче тепърва трябва да постигне дългосрочни споразумения с два други големи лейбъла – Sony Music Entertainment и Warner Music Group Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още