IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш китайски дипломат е разработвал политиката за съдържание на TikTok

Разкритието повдига въпроси за твърденията на ByteDance, че китайското правителство има някакво влияние върху операциите на платформата

08:45 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бивш служител на китайското правителство в края на двадесетте си години е бил натоварен с решението какво съдържание да бъде разрешавано в TikTok, докато приложението за кратки видеа се превърна в хит по целия свят, твърди Financial Times, позовавайки се на двама близки до компанията източници.

Цай Джън, който е работил в посолството на Китай в Техеран в продължение на четири години според вече изтрития профил в LinkedIn, ръководи екипа на ByteDance за глобална политика за съдържание в Пекин до началото на тази година. Тогава, ускоря вайки експанзията си, компанията позволи на най-големите си пазари да вземат собствени решения относно това какви видеоклипове трябва да бъдат премахнати.

Разкритието, че Цай е в основата на екипа за разработване на политики на TikTok, повдига въпроси за многократните отричания от ByteDance, базираният в Пекин собственик на приложението, че китайското правителство има някакво влияние върху операциите на TikTok.

Цай се присъединява към ByteDance през 2018 г. и пише насоки за това кои видеоклипове са приемливи в TikTok и други приложения, включително Helo и Vigo Video.

TikTok каза пред FT, че Цай не е участвал в разработването на политики, отбелязвайки, че е работил по изграждането на регионални и местни екипи за локализиране на политиките за ранно съдържание.

ByteDance пояснява пред вестника, че „не е било съображение при наемането на Джън, че предишната му позиция е била в публичния сектор и не е имало разговори с правителството в процеса на наемане“.

TikTok бе обрисуван като заплаха за сигурността за САЩ от Доналд Тръмп и приложението се опитва да преструктурира собствеността и операциите си в партньорство с Oracle и Walmart, за да избегне пълна забрана. То е забранено в Индия, преди това най-големият му пазар по брой потребители. Цай се присъедини към ByteDance през 2018 г. по времето, когато компанията беше подложена на интензивен контрол от страна на Пекин за видеоклиповете, които пускаше в китайското сестринско приложение на TikTok, Douyin. Натискът принуди главния изпълнителен директор Джан Имин да се извини и да се добилижи до правителствената линия.

Бившият дипломат е част от глобалния екип за доверие и безопасност на ByteDance в Пекин и пише насоки за това какви видеоклипове са приемливи в TikTok и други международни приложения, включително Helo и Vigo Video.

Според близки до компанията хора Цай далеч не е бил идеолог на комунистическата партия, но неговият опит и обучение може да са повлияли на това как той и екип от млади, предимно китайски политически анализатори, са приложили стратегия, за да предпазят от противоречиво съдържание приложението за кратки видеа.

По време на престоя му в компанията TikTok беше обвинен в потискане на видеоклипове, които разстройват чувствителността на Пекин, включително и на тийнейджърка от Америка, която се стреми да повиши осведомеността за масовите затвори на уйгурски мюсюлмани в китайския регион Синдзян. TikTok отрече потискането на политически чувствителни видеоклипове и заяви, че видеоклипът е премахнат по грешка.

Миналия септември документи, изтекли във вестник Guardian и потвърдени като автентични от хора, близки до компанията, предположиха, че TikTok забранява видеоклипове за независимостта на Тибет и Тайван, насилието на площад Тянанмън и движението Фалун Гонг.

TikTok заяви, че тези политики са остарели и документите са етикетирани като исторически, въпреки че източник казва, че модераторите на съдържание все още имат достъп до тях.

„Цай Джън не участва в разработването на политиките [. . .], тъй като тези политики са го предшествали“, казва говорител на TikTok. „Той работеше с нарастващите ни регионални и местни екипи по локализирането на нашите политики за ранното съдържание?”, посочи той. Цай не е бил намерен за коментар.

Сега TikTok прехвърля отговорността за формиране на политика за съдържание и модериране на видеоклипове в Лос Анджелис, както и в три центъра в Дъблин, Сингапур и Силициевата долина. Ръководителите на тези центрове се отчитат пред глобален ръководител на доверието и безопасността в Пекин, китайка, известна в ByteDance с псевдонима Юи Ф, а малко хора в компанията знаят истинското ѝ име.

Цай напуска позицията си в началото на януари, казват двама източници. Оттогава позицията не е запълвана. Той е решил да премине към екипа за игри на ByteDance. 

Въпреки че политиката и модерирането на съдържанието вече се изпълняват локално, източници от концерна казват, че инженерите, които изграждат редица функции като хаштагове или пишат алгоритмите, които избират кои видеоклипове да се показват на потребителите, са базирани до голяма степен в Пекин и Шанхай, въпреки че сега има все по-големи екипи и на западното крайбрежие на САЩ, Сингапур и Дъблин.

Въпреки това служителите на TikTok в САЩ, работещи по модериране на политическо съдържание около изборите в САЩ, ще трябва да молят колегите си в Китай да им помогнат да създадат продукти за наблюдение на такива видеоклипове, твърди източник на вестника. TikTok заяви, че няма доказателства за хора, използващи платформата, за да публикуват злонамерени видеоклипове около президентските избори в САЩ.

„Ние сваляхме и продължаваме да сваляме неавтентични акаунти за подозрително поведение като спам, но относително малко от тези премахвания на неавтентични акаунти имат пряка връзка с някаква конкретна тема, включително изборите. Лидерите за алгоритъма на TikTok са базирани в Маутин Вю“, казва говорител.

Говорителят добавя, че ByteDance вече има „стотици инженери“ в Силициевата долина, за да разшири платформата, че главният служител по сигурността на TikTok е базиран в САЩ и че от началото на тази година всички екипи за доверие и безопасност, включително Юи Ф, вече докладват към „глобалното лидерство със седалище в САЩ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още