IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да плати обезщетение за 400 млн. долара

Tехнологичният концерн е ответник по гражданско дело, свързано с манипулиране на цените на електронни книги

16:29 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Покойният вече основател на Apple Стив Джобс представя част от издателите, които лицензират iBook. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Покойният вече основател на Apple Стив Джобс представя част от издателите, които лицензират iBook. Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple изрази готовност да плати 400 млн. долара под формата на обезщетение в хода на спора за фиксиране на цените на електронни книги. За това потвърждават и прокурорите на 33 американски щата, с които Apple се е договорил през юни. Сумата ще бъде изплатена в пълен размер само в случай, че Apple не успее да спечели обжалването на присъдата според оригиналния иск на министерството на правосъдието на САЩ, пише ZDNet.

Tехнологичният концерн е ответник по гражданско дело, свързано с манипулиране на цените на електронни книги. В иска са взели участие 33 щата и територии от страната, като обвиняват Apple в нарушаване на антитръстовите закони, след като компанията е сключила сделка с пет издателски компании за повишаване цените на техните книги. Трима адвокати, които представляват потребителите на САЩ и 33 американски щата, поискаха обезщетение от 840 млн. долара, които да бъдат изплатени от компанията. 

„Ние не сме направили нищо нередно и вярваме, че една честна оценка на фактите ще го докаже”, заяви говорителят на Apple Кристин Хъгют.

Ако желанието за извънсъдебно споразумение и прекратяване на процеса бъде одобрено от съдията по делото, парите ще бъдат изплатени на засегнатите хора, които са си купили е-книги за четене на таблетите на Apple и смартфоните й. Освен това Apple ще плати допълнителни 20 млн. за съдебни разходи. Общото обезщетение за потребителите обаче ще е на стойност 566 млн. долара, като останалите 166 млн. долара са от петте издателства. 

През април 2012 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини Apple и пет от най-големите издатели в САЩ - Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Penguin Group Inc, Macmillan и Simon & Schuster Inc., че са се договаряли за цените на електронните книги, за да отслабят по този начин пазарната позиция на лидера Amazon. В делото става дума за въведения от Apple модел за агенции за iPad и iBookstore, при който издателите определят цени за електронни книги, а Apple запазва твърдия дял от 30%.

Това е ход срещу Amazon, която дотогава предлагаше най-новите бестселъри, както и електронни книги, за 9,99 долара.  Допълнителен лост за въздействие представлява и специална клауза за облагодетелстване, с която се гарантира на Apple, че другите доставчици няма да получат по-добри условия. Резултатът де факто е фиксиране на цените за книги. 

Починалият основател на Apple e разказал в официалната биографична книга как Apple насърчава издателите към този подход. „Ние заявихме пред издателите, че ще преминем към модела на агенциите, при който вие ще определяте цените, а ние ще получаваме 30 процента." Както се и очаква, по-късно Джобс се радва, че издателите са наложили модела за целия бранш - те са отишли и при Amazon и са казали: „Ще подпишете договор като с агенция, или няма да получавате книги от нас“.

Според решението на първа инстанция през юли 2013 г. Apple е изиграла водеща роля в определянето на цените. Компанията от Купертино подаде жалба срещу това решение през октомври 2013 година. 

През декември 2011 г. и ЕС започна проверка срещу Apple и издателствата. ЕК иска да провери „дали издателствата и Apple не са сключили противозаконни споразумения“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още