IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се опитва да задържи производството на iPhone стабилно въпреки предизвикателствата

Компанията си е поставила за цел да произведе 85 млн. броя от новите си телефони тази година

19:10 | 24.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple иска от поддоставчиците си да произведат около 85 млн. бройки от нейния iPhone 15 тази година, което е приблизително колкото миналата година, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Компанията се стреми да задържи продажбите си стабилни, въпреки сътресенията в световната икономика и прогнозирания спад на пазара на смартфони. Вероятно тя ще увеличи общите си приходи, защото обмисля повишаване на цените на Pro моделите, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

Това как се справя Apple, най-високо оценената компания в света, отеква в световната икономика, защото се отразява на бизнеса на хиляди доставчици и подхранва заетостта на милиони хора от САЩ и Китай до Виетнам и Индия. Стойността на книжата на технологичния гигант се повиши с почти 50 на сто през тази година, благодарение на което пазарната капитализация на Apple достигна 3 трлн. долара.

След като се извиси до рекорден връх миналата седмица, цената на акциите на компанията се повиши с малко под 1% до 193,34 долара в понеделник в Ню Йорк.

Apple и конкурентите ѝ се сблъскват с резкия спад в търсенето на електроника – от смартфони до компютри, тъй като компаниите и потребителите се въздържат от по-големи покупки с оглед на растящите цени и икономическата несигурност. В Съединените щати се очаква Федералният резерв да повиши лихвените проценти отново тази седмица, за да се бори с инфлацията, докато, от своя страна, втората по големина икономика в света – китайската, загуби част от инерцията си през второто тримесечие.

Производственият график на Apple се следи особено внимателно заради голямото влияние на компанията. От Samsung Electronics до Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Foxconn – някои от най-големите корпорации в света зависят от бизнеса с iPhone, за да растат и да имат по-големи маржове. През 2018 г. Apple заяви, че ще спре да разкрива конкретни данни за доставките, отчасти за да измести фокуса на инвеститорите към по-предсказуеми бизнеси като App Store.

Тази година базираната в Купертино, Калифорния, компания трябваше да свие прогнозата за базовите си модели с около 2 млн. заради производствени предизвикателства, свързани със CMOS сензорите, но компенсира спада чрез добавяне на поръчки на по-скъпите Pro модели, допълват източниците.

Освен това Apple има известни проблеми с новите екрани на iPhone, но казусът трябва да бъде разрешен в рамките на седмица или две и няма да има съществено въздействие върху цялостното производство, посочва един от източниците. The Information също писа по-рано също, че компанията има проблеми с екраните на новите си устройства.

Представител на Apple не е отговорил на изпратеното му по имейл запитване за коментар по темата. DigiTimes писа, че първоначалните производствени обеми на новите модели iPhone вероятно ще са между 83 и 85 млн.

Прогнозата за 85 млн. за тази година е малко по-ниска от първоначалната цел за продажбата на 90 млн. бройки, която Apple имаше за предходните две години. Но американската компания не успя да постигне тези цели заради недостига на чипове през 2021 г. и продължителните ограничения заради Covid-19 в Китай през 2022 г., които повлияха на производството.

През юни Apple стана първата компания с пазарна капитализация от 3 трлн. долара. Графика: Bloomberg През юни Apple стана първата компания с пазарна капитализация от 3 трлн. долара. Графика: Bloomberg

Сравнително стабилното състояние на Apple контрастира на проблемите на редица конкуренти, които произвеждат смартфони с операционната система Android.

Продажбите на смартфони се свиха през последните осем поредни тримесечия, включително последното до края на юни записаха 8% спад, сочат данни на Counterpoint Research. Китайските брандове Vivo и Xiaomi имат по над 10-процентно понижение за периода.

Counterpoint изчислява, че продажбите на Apple са се свили с 2% през последното тримесечие, но пазарният ѝ дял е нараснал със 17% заради продължаващото засилено търсене на телефони в категорията над 600 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още