IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 5% от компаниите у нас инвестират в дуално обучение

Професионалните гимназии трябва да подготвят огромната част от кадрите, смята експерт

10:42 | 19.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският бизнес не е готов да инвестира в дуалното обучение. Към момента това правят само 5% от компаниите. Това заяви Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той изтъкна като най-съществен проблем липсата на реформа в образованието. А именно необходимостта по-голямата част от професиите да се подготвят в професионалното, а не във висшето образование. По думите му професионалното образование е фундаментът, върху който се надгражда, а именно тук е големият пропуск на системата.

Според него държавата съвместно с бизнеса трябва да прецизират кои специалности и професии са търсени на пазара и да се акцентира върху тях, което у нас се случва според него, но много бавно.

Той апелира към бизнеса да инвестира в подготовката на собствените си кадри, успоредно с това да се изгради и системата на специалностите в професионалните гимназии, където трябва да се подготвят огромната част от професиите. В момента само се говори за промени в професионалното образование, но същинската реформа, която ще донесе промяна, се очаква. 

За Петров напрежението около матурите тази година се преекспонира, тъй като винаги е било възможно да се препише и да изтече информация. Сега обаче на преден план излизат ниските резултати, което е големият проблем в образованието, уточни той.

За него все още българското образование не е напипало вярната посока към качество, така че да стане търсено, учениците да са мотивирани, както и учителите.

Пазарът на образованието е много по-сложен, отколкото си мислим, коментира експертът от институт „Отворено общество“ Боян Захариев.

По думите му в решението на младите каква специалност да изберат се включват и много други фактори освен доброто заплащане, емоционални фактори, история и възпитание в семейството, добри примери и други.

Според Захариев ролята на тестовете с посочени отговори силно ще намалее през следващите десетилетия и очерта ролята на новите технологии и бързата обмяна на информация.

Още от видеото може да гледате в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
edimi
преди 7 години
Компаниите и собствени училища да отворят и в безплатни пансиони да ги вкарват, няма да има смисъл и резултат. Унищоженото за 30-на години, не може да се възстанови за 1!!! Т`аа рабУта, не е кат` она`я рабУта.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още