IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Премахването на валутния борд би било огромна грешка

Никой не знае какво ще се случи с еврозоната оттук нататък, предупреждава икономистът

08:54 | 06.03.17 г. 66
<p>
	Проф. Стив Ханке. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Стив Ханке. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Премахването на валутния борд би било загуба на време и огромна грешка. Валутният борд дава на България голям престиж, защото е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена. Това коментира икономистът проф. Стив Ханке, известен като "бащата" на българския валутен борд, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му суверенитетът на България се поддържа от валутния борд. Ако той бъде премахнат, това означава, че

България се отказва от своя паричен суверенитет, което е погрешният път, по който може поеме страната, на фона на настоящата политическа обстановка, смята икономистът. 

"Вие не сте член на някой клуб и ако не ви харесва валутата, за която сте вързани, можете да я смените", поясни той.

По думите му никой не знае какво ще се случи с еврозоната оттук нататък, особено предвид задаващите се избори във Франция. "Възможно е да станем свидетели на още вълнения, подобни на Brexit", предупреди проф. Ханке.

Той обясни още, че валутният борд, най-просто казано, позволява на някой да емитира собствена валута, която в действителност е клонинг на някоя  друга валута, т.нар. котва. „През 1997 г. валутата котва за България беше германската марка, а левът беше клонинг на марката. Разбира се, след това еврото пое ролята на валута котва и сега левът е клонинг на еврото", коментира Ханке.

"Ключовото е, че валутният борд води до много по-строга фискална дисциплина, тъй като в системата на валутен борд финансовите власти в страната не могат да водят самостоятелната парична политика на една централна банка“, добави Ханке.

Той допълни, че в следствие на тази система през 1997 г. беше „убита“ хиперинфлацията. Освен това, независимо през какво премина България - дали кризата с руската рубла през 1998 г., или кризата от 2009 г., системата показа устойчивост.

Що се отнася до представянето във фискален план, България има едни от най-добрите показатели в Европа в това отношение от 1999 г. насам. За този период страната прехвърли границата от 3% дефицит от БВП само три пъти. Не са много държавите, които са го направили, и в общи линии тези, които са успели, са във валутен борд, добави икономистът.

Вижте целия разговор с проф. Стив Ханке във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Да влезем в чакалнята за въвеждане на еврото още не значи да приемем еврото. Вярно е според мен това което се казва по-долу от Борса: "Засега той ни пази от собственото правителство". Бих добавил - от собствения ни елит с преобладаващ манталитет на ловци-събирачи. От друга страна по отношение на Европа на различни скорости, очевидно е, че групата с обща валута определено ще образува един от кръговете с доста по-силна интеграция в някакъв бъдещ разслоен ЕС. Според мен това е скритият подтекст да се забързаме към еврото точно сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 3
Борса
преди 7 години
България не беше развита икономика, когато го прие. Ако някога станем такава ще го премахнем. Засега той ни пази от собственото правителство. Който помни Виденов, знае защо сме в борд. Бордът ни спаси дори и от гуверньори като Искров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 2
bulgarian lev
преди 7 години
Каква икономика бе пич, това би се слупило в страна с нормална бизнес среда. Бордът не е единствената пречка за икономиката. Но ако го няма пак няма да има икономика, ще има кражби и фалирали. И инфлация от която ти пищят ушите. Кво ме грее има ли икономика на книга като ми обират дохода и ме карат да работя за 5 долара. Нали така беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 7 години
Да, значи. И на това мнение не е само той. Някои са били в школото или в люлката, не помнят какво беше през 1997/98. Точно така, всички сфери и дейности до които се е докоснало правителството са опорочени или престъпни. Без изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 39
Пуки
преди 7 години
Грешка бе приемането на валутния борд, защото няма развита икономика която да го ползва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Та не забравяйте, че в корумпирана страна като България има нещо много по-лошо от стабилността.Не им давайте нов шанс на горепосочените крадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Да не забравяме все пак как една група хора копнеят и лобират да се махне борда за да им се отвори пътят да повторят за кратко хиперинфлацията и да зачеркнат дълговете си - Ковачки, Гриша Ганчев, Пеевски и Доган и много други подобни корумпирани *** подобни като Цветан василев, на които не им пука за народа и страната им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 47
sdar
преди 7 години
Меко казано, много нагли думи на г-н Ханке.Защо казва: "... защото е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена" ? Това значи ли че той е на мнение, че всички останали дейности на правителството ни са опорочени и престъпни?Иначе, бордът водил до стабилитет. Добре, може и да е така. Те и ГЕРБ ни доведоха 10г. стабилитет, ама стабилитет на дъното. На такъв стабилитет здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още