IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой печели и кой губи от слабия паунд?

Професионалистите се стреснаха от социализма и популизма в политиката на новия британски кабинет, коментира Антон Панайотов

16:36 | 07.10.22 г.

Паундът ще остане евтин още известно време. В последната една година имаше тенденция стойността му да намалява, държавата има интерес от спада на британската лира – по този начин се изнася инфлация, но се запазва стабилността на валутата. Това коментира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Антон Панайотов, основател на борсовия посредник Alaric Securities.

„Живеем в интересни времена, в които, за съжаление, качеството на политиците не само в страната ни, но и в целия свят стремглаво върви надолу. Бурята, която се разви във Великобритания по отношение на предложения от Лиз Тръс план за развитие на икономиката, е пример за това – видяхме и много бързо реакциите на инвестиционната общност“, коментира той.

Факторите за обезценка на паунда

Панайотов коментира, че Великобритания има изключително развит пазар и голям набор от професионалисти, които „много бързо могат да прозрат, когато видят дълбок социализъм, пропаганда и популизъм да опитват да проникват в тежки решения“.

„Те много бързо успяха да разберат, че става дума за едни 45 до 60 милиарда, които трябва да се намерят в системата, която изглежда все по-социална, както и че няма откъде да дойдат тези пари“, посочи експертът.

Той обясни, че когато в плана на новото британско правителство не беше споделено откъде ще дойдат тези средства, „агресивните предложения за намаляване на данъците постигнаха това – почти веднага се отразиха в цената на почти всички местни облигации“.

По отношение на политиката на банковия сектор във Великобритания от последните дни да се затегне и дори да се преустанови предлагането на ипотечни кредити Антон Панайотов смята, че това е метод, по който банката иска да предотврати поемането в момента на фиксиран висок риск.

„Ипотеките не само във Великобритания, но и в САЩ са на рекордно високи нива. Съотношението, което банките виждат към доходите на потребителите на тези кредити, показва, че рискът от дефолт е доста голям и то във време, когато цените на имотите все още са доста високи“, обясни експертът.

Става ли Credit Suisse проблемна банка

Що се отнася до проблемите за Credit Suiss,e Панайотов смята, че това, което се случва с финансовата институция е в „резултат от безпрецедентното, ненормално вдигане за толкова кратко време на лихвените проценти в САЩ“.

„Смятам, че Фед започва да измества правата и задълженията си. Неговият мандат е да адресира показателите в икономиката, а не да се опитва да адресира очакванията на пазара“, е мнението на анализатора. "Това, което Пауъл направи с такова вдигане на лихвените проценти в САЩ за такъв кратък период от време, е престъпно. Аз и голяма част колеги смятат, че Пауъл трябва да си тръгне.”

Антон Панайотов е категоричен, че швейцарската кредитна институция Credit Suisse не е Lehman Brothers и няма да се превърне в Lehman Brothers 2. Според него проблемът е, че Credit Suisse има експозиция към голям брой деривати заради риска, купуван от банката – той е залагал, че няма да има голямо покачване на лихвите и че няма да има голяма инфлация.

Защо имаше съпротива във Великобритания на идеята за сваляне на данъка на богатите британци от 45 на 40%? Щяха ли да пострадат данъчните приходи на Острова? Как ще повлияе на британската хазна замразяването на прага, над който прогресивните данъци се покачват?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още