„В България не е лесно да си биофермер и техният брой намалява, но тази тенденция може да се обърне чрез подкрепа от институциите. Тяхната роля трябва да бъде в осигуряването на сигурност и предвидимост, за да може хората, които са склонни да поемат този риск, да го поемат по-спокойно“, коментира той и отбеляза, че в последните години институциите са част от риска, а не подкрепа за биофермерите.
Ноков отбеляза, че в България има много малко примери за успешни кооперации и смята, че вероятната причина за това е липсата на местни лидери, на които хората да се доверят. Той смята, че инициативата за такива сдружения трябва да дойде от участниците в тях, но държавата също трябва да изиграе своята роля.
Що се отнася до дебата за цените на хранителните стоки, мениджърът обясни, че за да стигне една храна до магазините, всичко започва от фермерите, които имат разходи за заплати, за техника, за семена, за фураж и за гориво. По думите му при преработвателите също има много фактори, които влияят на цената, която зависи и от търговците. Според него в логистиката, при която храната стига от преработвателите до магазинната мрежа, се включва финансирането и поемането на риск.
Относно множеството кризи, пред които е изправен светът, като хранителна сигурност, промени в климата и биологично разнообразие, Любомир Ноков заяви, че при земеделието този въпрос е доста по-сложен за разлика от енергетиката например.
"В земеделието е много по-сложно, защото там трябва да се гледат различни методи и нови технологии. Говори се за земеделие, което поглъща въглерод. Биологичното земеделие е стъпка в тази посока, то е създадено заради кризата с биоразнообразието“, напомни съоснователят на „Хармоника“.
Колко е дълъг пътят на малките производители до големите вериги? Какви са рисковете в системата за дистрибуция? Как се отрази поредицата от кризи на бранда „Хармоника“ и как може земеделският сектор да се подготви за тях? Към кои международни пазари се е насочила компанията и трябва ли държавата да има собствена компания за производство на кисело мляко може да разберете, ако гледате коментара във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.


ИАМА: Дипломатите да уточнят как танкерът Kairos е докаран в български води
300 бойци от 21 държави се включиха във финалния SENSHI лагер за годината
Костадинов зове за бойкот на Евровизия
Турнир по акробатичен рокендрол се провежда днес във Варна
Проливните дъждове предизвикаха нови наводнения край Царево
Факторингът е трамплин за малкия бизнес при въвеждането на еврото
SpaceX ще предложи акции на вътрешни лица при рекордна оценка
Империята на китайските пристанища, част 5
Как чуждестранните автомобилни гиганти могат да се закрепят на китайския пазар
Империята на китайските пристанища, част 4
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
HR експерт: Бонусите са ключов инструмент за мотивация на служителите
Фермерският протест: Отново спряха движението през ГКПП "Кулата" на ТИР-ове
Мицкоски работи за "Сръбски свят", а не за независима РСМ
В кадър: Никулден във Варна с военен ритуал, молебен и курбан
Здравко от "Ритон" е в болница, дуетът отлага участия и концерт
преди 2 години Институциите в България са част от риска не само за биофермерите, но и за всички видове стопански субекти. отговор Сигнализирай за неуместен коментар