IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще развият ли скоро хората нови способности с импланти в мозъка?

Каква е силата на съня и как помагат технологиите за лечение на заболявания и промяна на начина на живот, коментират доц. д-р Кирил Терзийски и Петко Желязов

14:14 | 15.03.23 г.

Предстои сливане на технологията и биологията и човечеството трябва да бъде подготвено за този момент. Обещанията за развитие на нови способности от хората чрез импланти обаче са все още далеч от реалността, коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Петко Желязов, продуцент на Ratio.

Според него технологиите не са панацея, но са част от комплексния подход за лечения на заболявания на хората, заедно с фармакология, промяна на начина на живот, терапия, като в много случаи се налага и чисто индивидуален подход.

"Доста далеч сме от оптимизирането на стандартни когнитивни процеси чрез технологии. В известна степен и сега го правим чрез нашите устройства. Но обещанията някой ден да говорим телепатично, паметта ни да работи по-оптимално, да виждаме в различни измерения, на този етап са меко казано наивни, тъй като мозъкът и процесите в него са доста по-сложни, отколкото си мислим“, посочи Желязков.

По думите му технологиите ще са ни полезни, за да разберем как работят тези процеси и на базата на това знание да потърсим начини да подобрим тяхната функция и да разработим съответните терапии. Той смята, че докато не разберем как точно работи съответното поведение и мислене, трудно ще си представим, че можем „да създадем технология, която оптимизира човешкия мозък“.

Доц. д-р Кирил Терзийски, патофизиолог, невролог и специалист по медицина на съня, обясни, че при разработки, подобни на Neuralink на Илон Мъск, които са насочени към хора с някакъв медицински проблем и за "поправяне на някакъв дефект", не може да се говори за „подобряване на индивида чрез импланти“. По думите му такива научни приложения се случват вътре в компаниите, „далеч от публичния дискурс, който да оформи съответните регулации, за бъдещето на тези технологии“.

Желязков предупреди, че съществува риск на пазара да излезе продукт, който прави нещо фундаментално различно, а „ние не сме готови за това“. Той съобщи, че през март Ratio отбелязва "Месец на мозъка" със серия от събития, чиято цел е да информират за работата на мозъка, ролята на съня, за да помогнат на хората да вземат по-информирани решения в живота си.

„Мит е например, че когато не можем да заспим, е добра идея да четем книга или да гледаме филм. Това е абсолютно контрапродуктивно и води до още по-голямо безсъние, когато човек вече има проблем“, коментира Терзийски.

Как се преодолява депресията? Защо все повече хора имат проблеми със съня? Предизвика ли пандемията по-високи нива на безсъние? Успяват ли технологиите да диагностицират проблемите със съня? Трябва ли да се доверяваме на смарт устройствата, които изследват качеството на съня? Какво предстои на Ratio, как с прости мерки можете да подобрите съня си и как биологичните невронни мрежи ще повлияят на изкуствения интелект може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още