IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски идеи ще стимулират социалното предприемачество в България

Процесът по създаването на социалната компания е много по-бърз при репликиране на идеи, посочи Йоан Терио, дипломат във френското посолство в България

18:55 | 04.09.23 г.

Ако наистина искате да промените света към по-добро, но не знаете какво точно да направите, ако сте на възраст между 18 и 35 години, тази програма е създадена за вас – в продължение на три дни ще бъде проведено обучение, в което млади хора, които вече са приложили и развили идеите си в областта на социалното предприемачество във Франция и по света, ще споделят опита си с българските младежи. Това съобщи Йоан Терио, аташе по институционално сътрудничество във френското посолство в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира предстоящото обучение за предприемачи Replication Challenge, възможностите за пренасяне на успешен бизнес на българския пазар, както и предприемаческата среда в България и във Франция.

„Предимствата на пренасянето на вече съществуваща и работеща в други държави идея е, че процесът по създаването на социалната компания е много по-бърз, посочи още Терио. – Често хората са мотивирани, но губят много време да намерят правилната концепция. Развитието на идеята става много по-бързо, ако знаеш, че тя работи, както и ако имаш ментори, които да ти помагат по пътя“.

Запитан за предимствата и недостатъците на българския пазар френският дипломат обясни, че част от трудностите са свързани с неравните нива на развитие на различните региони в България, а като предимство изтъкна, че в България има "ясно екологично съзнание", както и че съществува "истинска стартъп общност, която е много динамична".

„Този проект е за млади хора, които все още не са решили какво точно да правят. Те ще получат подкрепа да направят симулация на функционираща социална компания, като след това ще има период от три до шест месеца, в които ще могат да работят в коуъркинг пространство, да намерят правната форма, в която да продължи да се развива идеята, както и да получат съдействие за финансиране на бъдещата дейност“, поясни Йоан Терио.

Според него българските предприемачи и френските могат да научат един от друг много неща – българските са много по-гъвкави и се адаптират във всяка ситуация, а френските имат визията за това, което биха могли да направят.

„Френските предприемачи могат да се научат именно да излизат от своята визия, за да развиват проектите си в различна посока, смята дипломатът и отбеляза, че българските предприемачи често се нуждаят от допълнителен импулс с нови идеи. – Точно за това правим това предизвикателство за репликиране на идеи, защото в България има мотивирани хора, които искат да променят нещата. Защото искаме българите да не бъдат принуждавани да ходят в чужбина, за да работят, а да могат да се развиват в България.“

Какви бизнеси влизат в социалното предприемачество? Къде работят 40-те социални проекта по света? Какви са стъпките при пренасяне на успешен бизнес на българския пазар? Какви са  предизвикателствата и как се решават проблеми за климатичните промени и как се раждат новите идеи? Как се прави екип за обучение на предприемачи ще разкрие Replication Challenge?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още