IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личният фалит - принципи и практики в САЩ и Европейския съюз

Сравнението на законодателството, уреждащо фалита на физически лица, е необходима предпоставка за въвеждането на подобен акт и у нас

08:25 | 25.02.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Личният фалит - принципи и практики в САЩ и Европейския съюз

Практиката във Франция

Някои аспекти от процедурите във Франция са сравними с германските, като например опита за постигане на извънсъдебно споразумение, както и напълно опрощаване на дълговете след определен период на добро поведение. Законодателството действа от 1989 г. чрез модификация на т.нар. Code de la consommation. Нормативният акт е модифициран няколко пъти с цел предоставянето на по-добра защита на потребителите, поощряване на отговорното кредитиране и въвеждането на евродирективата за потребителския кредит от 2008 г.

Ако потребителите се озоват в ситуация на свръхзадлъжнялост, дефинирана като невъзможността за изпълнение на задълженията, те могат да се обърнат към Комисията за дълговете на домакинствата към Централната банка на Франция. Заявлението често бива одобрявано стига свръхзадлъжнялостта да не е временна или в резултат на временни обстоятелства. Заявлението е безплатно. Комисията разглежда искането и решава коя от двете процедури да се следва – предоговаряне на погасителния план, чийто срок може да бъде до 10 години, или пристъпване към опрощаване на задълженията.

Ако пък не се стигне до решение, Комисията може да предложи въвеждането на мораториум върху плащанията за период от 2 години, след изтичането на които случаят може да бъде преразгледан. Ако и след преоценката положението на длъжника е безнадеждно, Комисията може да препоръча стартирането на съдебна процедура за опрощаване на дълговете. Ако съдът реши да продаде имуществото на длъжника, той може да задържи част от активите си или от доходите си, с които да покрива разходите си за живот. Домът му може да бъде обект на възбрана. Едва след това длъжникът може да получи частична или пълна отмяна на задълженията за плащане.

В Испания не се предвижда възможност за опрощаване на дълговете

В Испания законът за личния фалит бе въведен през юли 2009 г. Преди това законодателството регулираше само фирмените фалити. Всеки длъжник, който е или ще бъде неплатежоспособен, може да подаде заявление в съда. Кредиторите също могат да направят това, но трябва да докажат, че длъжникът е неплатежоспособен. Като цяло процедурите по обявяването на физически лица в несъстоятелност не се отразяват негативно на кредиторите, чиито претенции се удовлетворяват от обезпеченията.

Тук отново се дискутира промяна в погасителния план. За потребителите е възможно или да бъде намален дългът с максимум половината от дължимото, или да бъде увеличен погасителният срок. Ликвидация на активи има при фирмените фалити. За разлика от законодателството на другите разгледани страни испанското не предвижда опрощаване на задълженията.

В Италия няма законодателство, което да урежда личния фалит

Единствената по-голяма държава членка на Европейския съюз, в което няма законодателство, което да урежда личния фалит, е Италия. Въвеждането на подобен закон е в плановете на правителствата от няколко години, но до момента такъв все още няма.

Кредиторите могат да поискат пълно удовлетворяване щом дължимото стане изискуемо. Длъжниците нямат много възможности за защита, ако не успеят да извършат нужните плащания.

Като цяло различията в законодателството в САЩ и в част от страните от ЕС са доста в зависимост от неговата цел. Докато САЩ предоставят ново начало и изчистване на кредитното досие на длъжниците, европейските закони целят най-вече удовлетворяване претенциите на кредиторите. В Европа британското законодателство може да се приеме като действащо в най-голяма полза на потребителите в сравнение с другите държави на континента.

Но решението за това кой подход да се използва остава трудно, защото в повечето случаи всичко опира до определянето на приоритетите на закона – да защитава потребителите спрямо правата на кредиторите или да стимулира потреблението срещу скъпите и рестриктивни погасителни планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Какво каза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
Xman1
преди 9 години
Има мошеници, но повечето потърпевши от банките и "бързите кредити", са обикновени хора, които с честен труд си изкарват парите, но поради болест или безработица, са временно в невъзможност... само това и чакат от банката... и започват процедурата, без изобщо да ги интересува, че този който е взел кредита има основателна причина да не си погасява вноските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
kony
преди 9 години
До ПИЧБъркаш неефективната ни, бавна и корумпирана съдебна система с необходимостта от такъв закон, иначе по твоята логика да премахнем всички закони щото се нарушават и има неосъдени мошеници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Нарушена е Конституцията в частта пред закона всички са равни - юридически и физически лица са равни пред закона т.е. ако има закон за фалит на юридически лица защо няма за физически ?! Става въпрос за нарушение на Конституцията и отвсякъде - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714Закон за фалит на физич.лица дисциплинира донякъде и банките да си правят сметка на кой дават пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 21
ПИЧ
преди 9 години
На мнение съм , че и на България не и е необходим такъв закон за фалита на граждани.Защото у нас е пълно с Мошеници и ще започнат да се изтарикатяват и така да искат опрощаване. Тук не важат и такива неща като морални постановки, влизане в черен списък и това, че банките нямало да го кредитират вече.У нас си има длъжници с по 100 квадрата апартаменти, стоят си в тях, викат че е единствено жилище, а дължат по 50 хил.лв. Той да си запазел къщата, а кредитора да му опрости дълга - не е ли доста нагло, защото щял да бъде нов потребител, разбирай нов крадец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още