IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: АЕЦ "Белене" е корупционен проект, който не ни трябва

България трябва бързо да върви към Европейския банков надзор, смята бившият финансов министър

10:05 | 17.08.16 г. 38
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

АЕЦ „Белене“ е „лош, корупционен проект“, на който трябва да бъде сложена точка, заяви в ефира на Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков. Той беше категоричен, че страната няма нужда от допълнителна мощност, защото потреблението на електроенергия в България, а и в Европа като цяло, намалява.

Според него и другият руски проект, за който се заговори в последно време – нефтопроводът „Бургас – Александруполис“, също не е необходим на страната. От друга страна обаче България може да спечели от „Южен поток“ и идеята за газов хъб, посочи Дянков.

„И там вече ни трябва и ЕС, и Русия“, категоричен е той.

По отношение на АЕЦ "Белене" последната позиция на правителството е, че централата трябва да бъде построена, защото в проекта вече са вложени към 3 млрд. лева. След решението на Арбитражния съд, според което страната трябва да купи произведеното за централата оборудване, отново се заговори за рестарт на проекта, но вече като частен и с минимално участие на държавата. Другите обсъждани варианти, сред които и продажбата на оборудването, не бяха осъществени. 

Според бившия финансов министър в България се „клатим“ прекалено много между Изтока и Запада, особено в енергетиката, но истината е, че и двете ни трябват, защото сме по средата. Той посочи още, че голяма част от туристическия поток у нас идва именно от Изток, а те също са необходими за развитието на икономиката.

Дянков беше категоричен, че стрес тестовете са показали, че банките у нас като цяло са в добро състояние. За него изводът от проверката е, че страната трябва по-бързо да върви към Европейския банков надзор. „Ако имаше Европейски банков надзор, КТБ нямаше да фалира“, смята още бившият финансов министър и допълни, че този надзор осигурява стабилност.

Външната обстановка се промени сериозно през последните месеци – след Brexit и случилото се в Турция, така че определението за подходящ кандидат за президент се промени съществено, дори и в ГЕРБ, категоричен беше бившият финансов министър по повод предстоящите президентски избори у нас. 

Като слабост на кампанията Дянков посочи, че и от ляво, и от дясно липсва обсъждане на стратегия как ще се подобри ситуацията в страната с новия президент - и от икономическа, и от социална гледна точка. Той припомни, че Росен Плевнелиев е представил програма за развитие до 2030 година, част от която е и повишаването на енергийната ефективност, и част от мерките по нея вече се изпълняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 13 rate down comment 1
data
преди 7 години
И целия проблем с Американските централи идва от простичкия факт че чугунените кратуни в НЕК не познават друг метод на прогнозиране освен екстраполация + определен % ръст . Тая петилетка полупровоници , до година цели проводници . Та всички проспаха преструктурирането на икономиката и от там промяната в електропотреблението . Същите кратуни се oсраха като планираха нестихващ износ към Гърция и Турция пък то зема че дойде криза ( кой чувал в нек за цикличност) и потреблението спихна на балканите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Ами някак за рехабилитация и модернизация с леко увеличаване на производството, да вложиш 700 млн., при предвидени 300, а и да забавиш пуска, не, не мисля, че е най-добрата инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 7 години
Тая сутрин в 6.00 слънцето не беше изгряло и добива от ФЕЦ съответно беше "0" , същевременно беше абсолютно без никакъв вятър и добива от ВяЕЦ беше около 10 мг/ч . Е за това ти казвам че за сега ВЕИ не стават за базов товар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 7 години
Не знам какво разбираш под прекрасна инвестиция но тя е сравнима като цена на 1 мгв в подобни централи построени навсякъде по света . Наскоро (2014 ) китайците спечелиха строителството на ТЕЦ "Костолац" в Сърбия с мощност 350 мегавата, а цялата инвестиция възлиза на 715 млн долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 7 години
Та това и казвам - не им е уцелен тайминга . НЕК прогнозираше през 2016 година потреблението у нас ще надхвърли 10 хил мгв/ч , а то тази сутрин в 6.00 беше 3170 мгв./4 . От там идва и тежестта в сметките , щот тези инвестиции са предвидени за далеч по голямо потребление и съвсем друг ценови микс .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 9
Momchil_Matev
преди 7 години
АЕЦ ще трябва, мили хора. При това ще ни трябва поне още 1 реактор в следващите 20 години. Това не се строи от днес за утре - така че да нямаме притеснения. ВЕИ е твърде скъпа енергия за нас и никога няма да стане на "пустинна" цена. Това е енергия, която може да разнообразява микса и да е съпътстваща потреблението. На България й трябва повишаване на енергийната ефективност, успоредно с нови мощности. Сърбия, Гърция и Македония нямат АЕЦ. Само ние и румънците имаме такива мощности.Нещата ще се нормализират едва след 10-15 години, когато започнат да изтичат договорите на Американските централи.Токът е единствената нормална алтернатива за държава като нашата, която няма изкопаеми горива! Колкото повече инвестираме в него - толкова по-независими ще бъдем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Абе "Американските централи", не са най-прекрасната Инвестиция, иначе са добро техническо решение. Иначе за електротранспорта, съм с две ръце за, както и някои по-интересни алтернативи, като биогаз и сметищен такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
doba
преди 7 години
'упражняват да плюят по най модерните ТЕЦ на балканите в момента'Ако тук:http://***.capital.bg/energy/В секцията 'Калкулатор: Къде отиват парите от вашата сметка' въведете дневно/нощно потребление по 50кВч се вижда, че хамериканските централи са с цена около 10 ПЪТИ по-висока от тази на българската ТЕЦ 'Марица изток' 2.Това е причината за недоволството, нищо лично.За протокола: Държавната 'Марица изток' 2 също е модернизирана по всички евро стандарти, също като ТЕЦ 'ЕЙ и ЕС -3С Марица Изток 1' и 'ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 7 години
Точно от ВЕИ - вече има пазарна соларна централна с под 6 долар цента за киловат, а се говори до края на година реализирани проекти и под 5 долар цента - знаеш къде е киловата от АЕЦ. Вярно, че това са проекти в пустинята, но все пак е показателно за спад на цените, а всяка година и расте ефективността това само на солара - има редица нови технологии в целият ВЕИ сектор. Най-важното е че има огромен пробив в складирането на енергия в лицето на графенът. А ел. колите все още са многоооооо малко - докато станат масови, вече света ще има редица децентрализирани и ефикасни решения за тяхното им зареждане - така че се чудя как да не може се прогнозира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
ivanrog
преди 7 години
То да бяха само автомобилите, никой не гледа, че сега отиваме на едни доста високи нива на консумация на ток през лятото, за разлика от преди 10 години, ха познай защо. То и при електрическите автомобили е подобно, от консумираната енергия, по спомен под 50% е за задвижване, останалото е другите системи - светлини, електроника, аудио, климатик...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още