IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Варна" е получила от държавата 20 млн. лева за студен резерв през 2020 г.

През юли 2020 г. Законът за енергетиката беше спешно преправен именно заради съмнения за злоупотреби от страна на централата

18:51 | 26.08.21 г.
<p>
	<em>ТЕЦ &quot;Варна&quot;. Снимка: Архив, ЧЕЗ България</em></p>

ТЕЦ "Варна". Снимка: Архив, ЧЕЗ България

ТЕЦ "Варна" е получила от държавата 20 млн. лева за студен резерв. Това е станало по силата на спечелен търг на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за периода 1 януари - 31 юли 2020 година.

За балансираща енергия от началото на тази година системният оператор е заплатил 10,5 млн. лева на централата.

Справката дава служебният министър Андрей Живков на въпрос на депутатите от "Демократична България" Мартин Димитров и Стела Николова. Двамата са поискали информация за сумите, които централата е получила през миналата година и в рамките на първите седем месеца на 2021 г.

С промени в Закона за енергетиката още от 2020 година студеният резерв се разпределя по нова методика и по пазарен принцип. Като част от мерките за спасяването на ТЕЦ "Марица Изток 2" бившите управляващи бяха определили и държавната централа като единствен източник на студен резерв за енергийната система.

Законодателните промени бяха направени спешно в средата на миналия юли, след като се появиха съмнения за злоупотреби с търговете за студен резерв. Според опасенията един от замесените е и ТЕЦ "Варна".

От отговора на Живков става ясно още, че за посоченият период ТЕЦ "Варна" работи само за свободния пазар, включително и за пазара на балансираща енергия, и не предоставя електроенергия на регулирания пазар.

През 2020 година газовата централа е произвела 170,7 гигаватчаса електроенергия, а за първите седем месеца на 2021 година - 469 гигаватчаса.

ТЕЦ "Варна" беше в активите на CEZ Group в България, но от чешкото дружество го продадоха на варненската компания "Сигда" в края на 2017 година като дискутираната сума на сделката беше 50 млн. евро. Централата получи от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) лиценз за производство и търговия с енергия през лятото на 2018 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още