IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният срив на биткойна показва опасностите за заплатите в криптовалута

Тенденцията става модерна в САЩ благодарение на политици и известни личности

11:46 | 17.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Кога за последен път установихте, че заплатата ви е намаляла с над 20%?

Ако ви плащат в биткойни, отговорът е в началото на този месец, когато криптовалутата поевтиня с 21% за няколко часа. Макар че се възстанови донякъде, цената на биткойна продължава да е надолу с приблизително 25% спрямо рекордния връх, който достигна преди около един месец. Бързият спад отразява само една от опасностите от зараждащата се тенденция, която става модерна благодарение на политици и известни личности – да получаваш заплатата си в дигитални валути.

В момент, когато американските градове се конкурират за инвестиции в бързо разрастващата се блокчейн индустрия, техните лидери все повече опитват да насърчават политики, които позволят повече хора да получават поне част от заплатата си в криптовалута.

Кметът на Маями Франсис Суарес заяви миналия месец, че ще получи следващата си заплата „100% в биткойни“ и обяви, че работи по план да плаща на над 4000 служители в администрацията в града в криптовалута. Не само това – местните жители ще могат да плащат данъци и такси в биткойни, съобщи той в интервю за Bloomberg Television по-рано този месец.

За да не остане по-назад, избраният за кмет на Ню Йорк Ерик Адамс казва, че проучва начини милионите хора, работещи в най-големия американски град, да получават заплащането си директно в биткойни или други криптовалути. Самият той обяви миналия месец, че ще получи първите си три заплати в биткойни. Професионалните спортисти Ръсел Окунг, Одел Бекам-младши и Арън Роджърс също заявиха, че ще получават поне част от заплащането си в криптовалута. Броят на биткойн банкоматите в САЩ е нараснал с 577% до около 28 500 през последните две години, сочат данни на Coin ATM Radar.

Въпреки рисковете поддръжниците посочват възможността за големи печалби в момент, когато традиционни инвеститори все повече се насочват към криптовалути. Цената им със сигурност може да спадне, но също така може рязко да се изстреля до по-високи нива, отколкото някога сте очаквали от годишното увеличение на деноминирана във фиатни пари заплата, отбелязва те.

„Може би не сме твърде далеч от свят, в който работодателите предлагат подобен вариант“, коментира Кейти Барера, икономист и основател на Prysm Group и програмен директор на програмата на Wharton Economics за блокчейн и дигитални активи към Университета в Пенсилвания. „Дали служителите ще решат да приемат това предложение е съвсем отделен въпрос“, допълва тя.

И все пак ако такъв момент настъпи, Bloomberg News разговаря с експерти за най-важните неща, които човек трябва да има предвид, когато взема решение.

Контрол върху изчисленията

Едно от най-привлекателните неща при заплащането в известна криптовалута е, разбира се, потенциалният ръст. През последните десет години цената на биткойна нарасна рязко от няколко долара до над 45 хил. долара дори след последния спад. Предвид ускоряващия се ръст тази година човек, който е получавал годишна заплата от 100 хил. долара в биткойни на 1 януари и е успял да я запази през цялото време, дори след спада има около 170 хил. долара. Това е сериозна възвръщаемост.

Но едно от основните правила при инвестирането е, че представянето в миналото не е показателно за бъдещи резултати. Да, биткойнът следва невероятна възходяща траектория. Но както показва спадът през уикенда, криптовалутата и подобни на нея монети са изключително волатилни. Цената на най-голямата криптовалута нарасна с 80% през февруари, след което намаля с 20% в рамките на седмица и нарасна с нови 30% две седмици по-късно. През май криптовалутата се срина с 42%, а в края на ноември цената на биткойна намаля с над 8% за един ден. За някой със заплата от 100 хил. долара в биткойни това би възлязло на загуба от 8000 долара за един ден. Биткойн Биткойн

Голяма волатилност

Повечето хора получават заплатата си на по-малки части през цялата година. Това може да смекчи до известна степен силните спадове при заплащането в криптовалута, като разпредели потенциални ръстове и загуби във времето. Но това все пак оставя много въпроси без отговор. Например, какво ще се случи, ако има голяма промяна на цената между последния ден от периода на заплащането и деня, когато получавате заплатата си?

За да управляват подобна несигурност, Мати Грийнспан, основател и главен изпълнителен директор на Quantum Economics, препоръчва на хората да включат компенсация във фиатни пари в договора си. Тя ще бъде в местната валута на служителя като долари, паундове или евро. Вместо да получават 0,05 биткойна във всеки период, договорът ще предвижда служителите да получават 3000 долара в биткойни на цената му в конкретен период. Това ще елиминира част от ръста, ако биткойнът следва възходяща траектория, но ще гарантира по-стабилна заплата във времето.

Важно е също така да се помни, че не всички монети се държат еднакво и подобна клауза в договора може да блокира служителите в токен, който в крайна сметка постига неочакван обрат в сравнение с останалите криптовалути. Този уикенд, например, цената на биткойна и на етера намаля, но в действителност първата криптовалута се представи по-слабо от втората. Според анализатори това може да се дължи на връзките на биткойна с по-големи макро тенденции в икономиката спрямо връзката на етера с децентрализираните финанси и незаменяеми токени. Дори преди една година това различие не беше толкова явно.

Планирайте отрано данъчната си стратегия

Заплащането в криптовалута опростява плащанията по много начини. Теоретично можете да елиминирате банката си като посредник. Паричните преводи са по-бързи и прозрачни, което е от голямо значение, ако работодателят ви е в друга страна.

Данъците са отделен въпрос. В САЩ Федералната данъчна агенция третира виртуалните валути като собственост, което означава, че данъчният им статут прилича повече на този на акциите и облигациите отколкото на парите.

Поради това получателите дължат обикновен данък върху доходите каквато и да е пазарната стойност на монетите, когато ги получават, казва Лайза Зарленга, партньор в адвокатската кантора Steptoe & Johnson във Вашингтон.

Получателите трябва да плащат и данъци върху капиталовите печалби, когато продават или разменят криптовалута за други дигитални валути.

Сложните данъчни сметки са една от причините, които може да превърнат заплащането в криптовалута в главоболие както за работодателите, така и за служителите.

„Винаги има разлика между това, което работодателят е платил за криптовалутата, и пазарната стойност в момента, в който я харчи като заплати, заради промените в цената“, казва Шехан Чандрасекера, ръководител на данъчните стратегии в компанията CoinTracker, която помага на хората да управляват и пресмятат данъците от сделките си в криптовалута. Това също така може да доведе до усложнения за служителите, които получават криптовалута директно от криптопортфейлите на работодателите си.

Редица софтуерни инструменти помагат на американците да следят криптосделките за счетоводни цели. Те включват CoinTracker, TokenTax, Taxbit и Bittax. За да улеснят процеса, хората трябва да следят базовата си цена в таблица (стойността на криптовалутата в деня, когато им е било платено в нея), казва Джеймин Десай, основател на приложението за данъците върху капиталовите печалби Reconcile за трейдъри с акции и криптовалута. Повечето брокерски компании не помагат на криптоинвеститорите да следят постоянно базовата си цена, така че е трудно да се разбере колко печелят или губят, ако са сключили няколко сделки, казва Десай.

Това е тромав процес. Но експерти казват, че потребителите в САЩ, дори тези, които се надяват на децентрализирано бъдеще, трябва да имат предвид Федералната данъчна агенция, която е започнала да санкционира хора, които не са докладвали криптосделки.

Оценете апетита си за риск

Печелите ли колкото известен спортист? Ако не, получаването на цялата заплата за една година или дори за няколко месеца в биткойни вероятно създава по-голям риск за вас. (Финансово отговорна) известна личност, която е получавала милиони долари през последните години, сигурно е имала възможност да натрупа пари, имоти и други активи. По този начин тя ще понесе по-лесно значителни загуби, дори заплащане за цяла година, в случай, че пазарът се озове на „меча“ територия.

Това не означава, че трябва изцяло да се отказвате от заплащане в криптовалута. Едуард Моя, старши пазарен анализатор в компанията Oanda, смята, че човек, който печели 100 хил. долара, може да обмисли да раздели 20% от заплатата си в криптовалути и акции, ако се приеме, че 80% отиват за жилището, храна, битови сметки и транспортни разходи. В крайна сметка някои служители вече са получавали заплатата си в комбинация от акции и пари в брой.

Но предвид волатилността на криптовалутите хората, които искат да получават заплата в крипто и ще се пенсионират през идните десет години, трябва да обмислят едноцифрен процент от заплащането си, казва Моя. Младите хора, които имат минимални финансови задължения, е добре да обмислят да инвестират не повече от една четвърт от заплатата си в криптовалута, допълва той.

Друг риск е приемането. Някои ранни поддръжници на биткойна се надяваха, че криптовалутата ще стане обичайно разплащателно средство. Въпреки че много търговци на дребно започнаха да приемат биткойни, той все още далеч не е универсална валута и криптовалутата не е широко възприемана като начин за съхранение на стойност. Освен това всеки път, когато плащате за нещо в биткойни, имате такси. През последно време в САЩ те са около 10 долара, но средната такса може да достигне до 60 долара, сочат данни на компанията Bitinfocharts. По-високите такси се налагат, когато блокчейнът, който предлага ограничено пространство за трансакции, е задръстен.

Друго предизвикателство са регулациите. Председателят на Комисията по ценните книжа и борсите Гари Генслър определи криптовалутите като „Див Запад“ и заяви, че иска по-строг надзор на пазарите. Промени в регулаторната среда, особено в момент, когато конгресмените опитват да отговорят на нарастващото въздействие на криптовалутите, може да създадат още спънки и да засилят волатилността, казва Моя.

И така… трябва ли да ви плащат в биткойни?

Присъдата ще варира в зависимост от възрастта, богатството, локацията и търпимостта към риск. Но експерти като цяло съветват за предпазливост, особено ако обмисляте да получавате голям процент от заплащането си в криптовалута.

Запалените инвеститори може да обмислят да обръщат сами заплащането си в криптовалута. Грийнспан казва, че служителите може просто да изберат да превърнат част от заплатата си ръчно в криптовалута във всеки период на заплащане. Това е малко по-трудно, отколкото ако автоматично им плащат в криптовалута, но според него ще позволи по-голям контрол кога и дали да получават заплатата си в дигитални пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
nikiangel
преди 2 години
А черешката е, че всеки негативен коментар под видеото на Brooks който не възхвалява криптото и не предрича поне 1 милион за BTC в следващите 3 месеца бива изтрит в рамките на секунди. Прекалено много парфюм в стаята говори за много ла*на заметени под килима, или трупове в напреднал стадий на разлагане. Само въпрос на време е да бъдат разкрити и извадени на показ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
nikiangel
преди 2 години
Пълна тъпотия, заплати в шиткойни.А още по голяма тъпотия беше изслушването в сената на Brooks относно криптото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още