IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова стратегия ще бори проблемите на държавната администрация

Степента на недоверие на обществото към органите на държавната власт е висока, констатират авторите на документа

09:02 | 18.01.14 г. 2
Нова стратегия ще бори проблемите на държавната администрация

Към 2020 г. 100 на сто от новото законодателство трябва да е придружено от оценка на въздействието, а за всички нормативни актове и стратегически документи трябва да се провеждат обществени консултации.

Това е заложено в Стратегията за развитие на държавната администрация, която е публикувана на портала за обществени консултации. Становища по стратегията могат да се изпращат до 29 януари.

Очаква се също така да се намали броя на отменените по съдебен ред административни актове, както и да се свият наполовина броя на измененията и допълненията на нормативните актове в сравнение с поправките, правени в периода 2007-2013 г.

Ще бъде въведена и законодателна рамка на процеса по стратегическо планиране, която да осигури синергия между стратегическите документи, да гарантира съответствието им с Националната програма за реформи и европейските стратегически документи, както и да намали количеството на приетите стратегически документи (към декември 2013 г. има 210 национални стратегии).

Планира се също така да се консолидират административните структури, да изграждат общи териториални структури на няколко министерства, с което ще се намалят териториалните звена, както и да се правят съвместни инспекции от контролните органи.

Във всички контролни и регулаторни органи се планира да бъдат въведени ефективни системи за оценка и управление на риска, както и системи за управление и контрол на качеството.

Нестабилната нормативна среда е един основните проблеми за гражданите, бизнеса и чуждестранните инвеститори, посочва се в стратегията. В България има ниско ниво на прозрачност и предсказуемост на регулациите, а повече от половината ръководители на фирми в България считат, че регулациите се прилагат непоследователно и непредсказуемо. Големият брой нормативни актове е съпътстван с чести изменения на законите, което създава значителни пречки пред гражданите и предприемачите.

Отчита се също така липсата на нормативно установени правила и стандарти за разработване на стратегически документи, изоставането в областта на въвеждането на реален програмен бюджет и недостатъчният мониторинг на изпълнението на стратегическите документи.

Посочва се също така, че администрацията не умее да комуникира с гражданите, бизнеса и медиите, поради което са нараснали както жалбите, така и съдебните решения срещу административния апарат. Така се създава и висока степен на недоверие на обществото към органите на държавната власт, подчертават авторите на документа.

В стратегията се изтъква, че администрацията трябва да се справи с неефективното планиране на човешките ресурси и недостатъчно доброто ниво на взаимодействие между администрацията и академичните среди.

Като проблем е отчетена липсата на подходяща среда за работа на хора с увреждания, както и тромавите процедури по провеждане на конкурси за работа в администрацията. Предизвикателство остават и механизмите за подбор на висши държавни служители, липсата на ефективни механизми за задържане на квалифицираните служители, малкия брой млади служители, лошото ниво на системата за обучение, както и недостатъчно активното участие в процесите по вземане на решения в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
В Русия за да се привнесе и развие "корупцияТА", се създава специална "комисия за борба с корупцията"... и колкото повече се бори с корупцията, тя толкова повече се увеличава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
KostadinovK
преди 10 години
Хубави пожелания, ама да видим изпълнението, че до сега само обещания чуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още