IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обещава на Макрон промени в антиинфлационния пакет в полза на Европа

Американският президент обещава да отстрани незначителни недостатъци в пакета за борба с инфлацията

07:45 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Байдън (вляво) и Макрон по време на срещата си във Вашингтон. Снимка: Bloomberg LP
Байдън (вляво) и Макрон по време на срещата си във Вашингтон. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън използва държавното посещение на френския президент Еманюел Макрон, за да успокои гнева на европейците заради американския антиинфлационен пакет. „Можем да направим промени, които да улеснят участието на европейските държави", каза Байдън. Той каза, че е разговарял подробно с Макрон по този въпрос, предава Ройтерс. 

Байдън заяви в четвъртък на съвместна пресконференция с Макрон, че законът "никога не е имал за цел да изключи хората, които ни сътрудничат", но "САЩ не се извиняват". Той добави, че вижда възможност за промени, които да "улеснят участието на европейските държави". предава и Bloomberg. 

Според него законодателният пакет съдържа няколко дребни недостатъка, които могат да бъдат отстранени. Конгресът прие законопроект на стойност 430 млрд. долара за борба с изменението на климата и за насърчаване на възобновяемата енергия и производството на чипове. 

Според европейските лидери антиинфлационният пакет ощетява европейските компании с огромните си субсидии за продукти, произведени в САЩ.

Не е ясно как законът може да бъде преразгледан, тъй като е малко вероятно републиканците да са склонни да го променят, след като поемат контрола над Камарата на представителите догодина. През миналата седмица министърът на финансите на правителството на Макрон обвини Вашингтон, че провежда индустриална политика в "китайски стил", която дискриминира неамериканските компании.

По време на среща с представители на американското правителство в сряда президентът Макрон е разкритикувал американския законодателен пакет като „супер агресивен" спрямо европейските компании, твърдят запознати. В четвъртък френският държавен глава заяви, че Франция не е дошла във Вашингтон, за да поиска изключение за икономиката си, а за да се информира за въздействието на закона.  Макрон (вляво) и Байдън по време на съвместната си пресконференция. Снимка: Al Drago/Bloomberg Макрон (вляво) и Байдън по време на съвместната си пресконференция. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Френското министерство на финансите заяви, че двамата президенти са постигнали голям напредък в смекчаването на въздействието на законодателния пакет върху европейските съюзници.

Бретон критикува „допълнителния данък“

По-рано комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон също призова правителството във Вашингтон да отстъпи по този въпрос. „Не може да остане така, че всеки гражданин на САЩ да получава бонус от 7500 долара, когато си купи електромобил, произведен в САЩ", заяви Бретон пред вестниците на Funke Mediengruppe и френския вестник Ouest-France. Тези плащания действат като допълнителен данък за европейските производители, пояснява той. 

„Трябва да създадем равнопоставени условия на конкуренция. Ако не разрешим конфликта, щетите ще бъдат големи и за двете страни", заяви европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар. Конфликтът може да стигне до Световната търговска организация. Но за да се стигне до арбитражно решение, ще са необходими поне пет години. Затова според Бретон било по-добре конфликтът да се реши сега.

Бретон също така призовава европейците да бъдат по-настоятелни в отношенията си с Китай. „Вече не можем да бъдем наивни в отношенията си с Китай. Икономическата зависимост може да се използва като оръжие", казва той. Единният европейски пазар е от изключителна важност за Китай. Отказът на достъп би бил катастрофален за азиатската държава, пояснява французинът.

Брентън призовава за предпазливост при участието на китайски държавни компании в критичната инфраструктура в Европа. Участията от по-малко от 25%, каквито се търсят за пристанищния терминал в Хамбург, са оправдани. „Над този праг финансовият дял се превръща в стратегически. Трябва да избягваме това“. 

Справянето с Китай по думите му е въпрос на баланс на силите. „Европа е много важен континент - най-голямата демокрация в света. Колкото по-единни сме, толкова по-силни сме", заключи Бретон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още