IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото търсене помрачава печалбите сред китайските индустриални компании

Показателят се срива през първите два месеца на годината с близо 23%, а за цялата 2022 г. се понижава с 4% спрямо 2021 г.

10:27 | 27.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбите на индустриалните фирми в Китай се сриват през първите два месеца на годината, тъй като фабриките все още не са се възстановили напълно от предизвикания от Covid-29 спад и заради цените, които продължават да падат, съобщава Bloomberg.

Печалбите на китайските индустриални предприятия в периода януари-февруари се свиват с 22,9% спрямо същия период на 2022 г., става ясно от данни на Националното статистически бюро (NBS) в страната. За цялата 2022 г. печалбата в промишлеността се понижава с 4 на сто спрямо 2021 г.

„Въпреки че промишленото производство се подобрява, търсенето на пазара не се е възстановило напълно“, изтъква статистикът на NBS Сун Сиао в писмено изявление, придружаващо данните. Според Сун спадът в приходите е по-голям от спада при разходите, което натежава върху брутните корпоративни печалби.

Чуждестранните фирми продължават да изостават от своите местни конкуренти, като печалбите им се сриват с 35,7% през първите два месеца на годината спрямо същия период на предходната година. За цялата 2022 г. те отчитат спад от 9,5%.

Печалбите на частните фирми се понижават с 19,9% през периода януари-февруари, докато тези на държавните предприятия се свиват със 17,5%.

Сривът при печалбите контрастира на последните данни за промишленото производство, които бяха представени по-рано този месец и които показват възстановяване през първите два месеца с 2,4%, след като анти-Covid мерките бяха изоставени от страна на Пекин.

Дефлацията при производителите обаче се задълбочава през февруари, тъй като цените на суровините се понижават - знак, че някои фабрики намаляват цените, което води до спад на приходите и по-малки печалби.

Спадът на печалбата при чуждестранните компании оказва силно влияние върху представянето на цялата индустрия в Китай. Източник: Bloomberg Спадът на печалбата при чуждестранните компании оказва силно влияние върху представянето на цялата индустрия в Китай. Източник: Bloomberg

„Компаниите не успяха да прехвърлят по-високите разходи към потребителите надолу по веригата, тъй като търсенето все още не се е възстановило напълно“, коментира Мишел Лам, икономист в Societe Generale SA с фокус върху Китай.

Данните от понеделник представляват първата подобна информация, публикувана от началото на годината. Резултатите от януари и февруари обикновено се комбинират, за да се отчетат ефектите на изкривяване поради честването на китайската Нова година.

„Очаквахме индустриалните печалби в Китай да отчетат по-малък спад през първите два месеца на 2023 г. в сравнение с 2022 г. Оказа се, че те се сринаха с 22,9%. Ясно е, че повторното отваряне на икономиката все още не е допринесло много за крайния резултат. Ще отнеме повече време за укрепване на търсенето и доверието“, изтъква Ерик Джу от Bloomberg Economics.

Икономическото възстановяване в Китай все още се сблъсква със затруднения на фона на по-високата от очакваното безработица и продължаващия спад на инвестициите в недвижими имоти, както и с несигурна глобална среда, която може да натежи върху търсенето по отношение на китайския износ, който вече е притиснат.

Въпреки че промишленото производство в Китай ще се „възстанови“, както очаква Син Джаопен от Australia & New Zealand Banking Group Ltd., „цените ще останат притиснати от затягането на паричните политики на глобалните централни банки“. Според Син спадът в ръста на печалбите в китайската индустрия ще бъде облекчен в бъдеще.

Пекин разчита на възстановяване на вътрешните инвестиции и потребителското търсене, за да постигне целта си за икономически растеж от около 5% през тази година. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват икономиката на страната да се разшири с 5,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още