IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Бундесбанк: Все още има риск от повишаване на инфлационните перспективи

Твърдото приземяване на икономиката в еврозоната може да се избегне, уверен е Йоаким Нагел

19:47 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Историческата серия от увеличения на лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) все още не е приключила, тъй като преобладават рисковете за повишаване на инфлационните перспективи, предупреди членът на Управителния съвет на регулатора и шеф на Бундесбанк Йоаким Нагел, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че решенията отвъд планираното затягане на паричната политика по-късно този месец остават зависими от данните, „според мен, все още ни предстои да извървим дълъг път“, изтъкна Нагел в реч във Франкфурт.

„Доминират рисковете от повишаване на ценовите перспективи“, изтъква ръководителят на германската централна банка, добавяйки: „Гледайки прогнозите, трябва да се очаква по-ускорена, а не по-забавена инфлация. Например, по-голямо от очакваното увеличение на заплатите или на маржовете на печалбата може да доведе до ускоряване на инфлацията в средносрочен план“.

С очакваното ново увеличение на лихвените проценти на 27 юли, служители на ЕЦБ се опитват да определят колко още трябва да повишат разходите по заемите, за да охладят инфлацията. Нагел е един от "ястребите" в регулатора, които се застъпват за още лихвени повишения.

Основната инфлация в еврозоната се ускори отново през юни, което представлява неуспех за ЕЦБ, която следи за признаци, че 400-те базисни пункта, добавени по време на настоящия цикъл, започват да охлаждат ценовия натиск.

Макар да се появяват все повече доказателства, че затягането на политиката спира производствената дейност, търсенето на услуги остава стабилно.

Нагел изрази увереност, че „твърдото приземяване“ за икономиката може да бъде избегнато. Той също така каза, че балансът на ЕЦБ трябва да се свие „значително“ през следващите години.

„Предизвикателствата пред паричната политика в бъдеще може да изискват отново да има повече пространство за маневриране“, изтъква централният банкер. „Има много какво да се каже за това, че отпечатъкът на централната банка върху пазара ще стане много по-управляем в бъдеще. По-специално, това би означавало значително по-малък баланс“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още