IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпочитан от Фед измерител на инфлацията в САЩ се е ускорил през ноември

Базисният индекс на разходите за лично потребление се е повишил с 0,1% на месечна база

17:13 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията в САЩ – ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), се е повишил леко през ноември, доближавайки се до целта на централната банка, пише CNBC.

Базисният PCE индекс, който изключва волатилните компоненти като храните и енергията, се е увеличил с 0,1% на месечна база през 11-ия месец от годината. На годишна база PCE се е покачил с 3,2, съобщават от Американското министерство на търговията в петък. Резултатът беше по-слаб от очакванията на икономисти, анкетирани от Dow Jones, за 3,3%.

Данните показват, че общият PCE индекс всъщност се е забавил с 0,1% спрямо месеца и се е повишил само с 2,6% на годишна база, след като достигна връх от 7% в средата на 2022 г.

Годишните резултати са изключително важни, тъй като и двете показват, че инфлацията продължава да се забавя към целта на Фед от 2%.

Фед предпочита PCE като измерител на инфлацията пред по-популярния индекс на потребителските цени (CPI) , тъй като първият се фокусира в по-голяма степен върху това, което потребителите действително харчат, а не върху измерването на цените на стоките и услугите. Базисната инфлация е по-добър измерител и на дългосрочната тенденция.

Докладът през ноември отрази промяна в потребителските нагласи, тъй като цените на услугите са се повишили с 0,2%, докато тези на стоките са спаднали с 0,7%.

Поевтиняването на енергоизточниците с 2,7% и намалението на цените на хранителните продукти с 0,1% са допринесли за забавянето на инфлацията през месеца.

Голяма част от фокуса на пазара напоследък се е изместил върху прогнозите на Фед за инфлацията и как те ще повлияят промяната на лихвите.

По време на всяко от последните си три заседания Федералната комисия по отворен пазар избираше паузата вместо повишение и поддържаше референтната лихва в целевия диапазон от 5,25%-5,5%. На срещата си миналата седмица комисията посочи, че е приключила с повишаването на лихвите и очаква да ги намали с общо 75 базисни пункта през 2024 г. Пазарите очакват първото намаление на лихвите да се случи през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още