IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са най-неудовлетворени от живота си сред гражданите на ЕС

Младежите у нас са по-щастливи от възрастните, но са по-недоволни от средното за Евросъюза, сочат данни на Евростат за 2022 г.

15:10 | 15.01.24 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българите са най-неудовлетворените от живота си граждани на Европейския съюз през 2022 г., сочат данни на Евростат, публикувани днес. При средно 7,1 точки за ЕС по скалата от 0 (много неудовлетворени) до 10 (много удовлетворени), хората у нас дават средна оценка на удовлетвореността си от живота 5,6. След тях сред недоволните се подреждат германците (6,5 точки) и гърците (6,7). При 18 от всички 27 държави членки нивата на задоволство са били на средното ниво за ЕС или над него.  

Най-удовлетворени от живота си са жителите на Австрия (7,9), Финландия, Полша и Румъния (по 7,7), Белгия и Нидерландия (по 7,6). 

Източник: Евростат Източник: Евростат

България е единствената държава в ЕС, при която показателят е под 6. Жителите на всички останали страни в ЕС приемат себе си за по-скоро удовлетворени, отколкото неудовлетворени.  

Личното възприятие за степента на удовлетворение може да бъде повлияно от много фактори като възраст, образование, семейна и финансова ситуация, както и разнообразни преживявания, избори, приоритети и ценности на индивида, отчитат от Евростат.

 

Интересно е да се отбележи, че държави, които в близкото минало са свързвани с ниски нива на доходи на населението като Румъния и Полша, са сред страните с най-висока степен на удовлетвореност от живота, което доказва сложността на отношението между субективното благоденствие и икономическото благополучие.

Младите са по-щастливи у нас, докато в Дания – възрастните

В ЕС младите хора се чувстват по-добре от възрастните. През 2022 г. в по-голямата част от страните младежите на възраст между 16 и 29 години показват по-висока степен на удовлетворение, в сравнение с хората над 65 години. Обратното се наблюдава обаче в Дания, Швеция, Ирландия, Нидерландия, Люксембург и Финландия.

Най-големите разлики по отношение на субективното благоденствие сред младежите спрямо възрастните се наблюдава в Хърватия (+1,6 точки), България (+1,4 точки), Литва (+1,3 точки) и Словакия (+1,2 точки). В Дания хората над 65 години са по-удовлетворени от младежите със средно 0,9 точки.

Удовлетвореността сред младежите варира между 6,3 точки в България до 8,1 в Румъния и Полша, а при възрастните - от 4,9 точки в България до 8 в Дания.

Степен на удовлетвореност спрямо възрастта, източник: Евростат Степен на удовлетвореност спрямо възрастта, източник: Евростат

Образованието също е фактор

Данните на Евростат показват взаимовръзка между нивото на образование и отговорите на респондентите. Във всяка държава членка удовлетвореността от живота нараства с нивото на образование.

България и тук попада в списъка с най-големи разминавания спрямо различните социални групи – разликата в отговорите на хората с висше и хората с начално образование у нас и в Румъния е 1,5 точки. По-голямо е разминаването само в Словакия – 1,6 точки разлика в отговорите на нискообразованите и високообразованите.

В някои европейски държави по-удовлетворени от живота си са хората в селата – Малта, Австрия, Финландия, Нидерландия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург. България от друга страна е държавата с най-голямо разминаване между двете групи, като хората в градовете са с 0,8 точки по-доволни от живота си спрямо тези в селата.

Домакинствата с малки деца са по-щастливи

Друг извод от проучването на Евростат е, че хората, които се грижат за малки деца, са по-щастливи. Данните за 2022 г. на ниво ЕС показват, че в семейства с малки деца удовлетворението се оценява със средно 7,3 точки, докато в двойки на семейни начала, но без деца – 7,1 точки, а в семейства с трима или повече възрастни, но без зависими от грижа деца – 7 точки. Домакинствата на необвързаните показват средно ниво на удовлетворение от 6,7 точки. Оказва се, че тези резултати са чисто европейска статистика, защото на другите континенти резултатите са по-скоро противоположни.

В периода между 2018 и 2022 г. хората са били по-малко удовлетворени с понижение от 0,3 точки в индекса за домакинства с малки деца, 0,2 – за двойки без деца и 0,1 точки – за домакинство от един или за домакинство от трима и повече възрастни.

Изследването не открива големи разлики в субективното благоденствие на мъжете и жените, като и двата пола имат средни нива на удовлетворение от 7,1 точки през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 месеца
До: evlogi хахаха, разпозна ли се? Я комунистите ти виновни, я зелените талибани ... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 3 месеца
"...Гледам дръгливия му гръб и си мисля: съвсем чистокръвен българин трябва да е този Тотьо Чушката все мърмори, все критикува, все не харесва и никой с нищо не може да му угоди..." -Чудомир , "Критик"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още