IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на Китай е нараснала по-бързо от очакванията в началото на 2024 г.

Износът на Пекин към САЩ се е завърнал към растеж през януари-февруари, но към ЕС продължава да намалява

08:14 | 07.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на изнса и на вноса на Китай през януари и февруари надмина прогнозите, показвайки, че световната търговия прави завой в насърчителен сигнал за държавните ръководители, които се опитват да затвърдят възстановяването на икономиката, пише Ройтерс.

Подобрените данни за износа на Китай следват тези в Южна Корея, Германия и Тайван, които надминаха очакванията за износа си през първите два месеца на годината. Азиатските икономики се възползват от ръста на търсенето на полупроводници.

Износът от втората по големина икономика в света през първите два месеца е със 7,1% по-висок спрямо година по-рано, сочат данни на митниците. Ръстът е над очакванията на икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, които прогнозираха повишение с 1,9%. Вносът е нараснал с 3,5 на сто, докато прогнозите бяха за повишение с 1,5%.

„По-добрите от прогнозите данни показват възстановяване на световната търговия, движено от сектора на електрониката, но то също така се възползва от ефекта на ниската база, тъй като през януари-февруари 2023 г. имаше спад на износа с 6,8%“, коментира Сю Тианчън, старши икономист в Economist Intelligence Unit.

Митническата агенция публикува комбинирани данни за търговията през януари и февруари, за да изглади изкривявания, породени от китайската Нова година през февруари.

Китайският премиер Ли Цян обяви цел за растеж на икономиката през 2024 г., която е сходна с миналогодишната на ниво от около 5%, и обеща да трансформира модела за развитие на страната, който разчита силно на износа на готови стоки и на промишлен свръхкапацитет.

Ръководителите на страната се бореха с вял растеж миналата година на фона на имотна криза, като потребителите бяха предпазливи в разходите си, чуждестранни компании излязоха от инвестиции, промишлените производители се бореха за купувачи, а местните власти трябваше да се справят с огромно дългово бреме.

Ръководителите трябва да видят устойчиво възстановяване на износа, за да бъдат убедени, че ключовият двигател за растеж ще подкрепи икономиката.

За разлика от данните за търговията, промишлената дейност в Китай през февруари се сви за пети пореден месец, показа индекс на мениджърите по поръчките, публикуван преди една седмица. Новите поръчки за износ са намалели за 11-и пореден месец.

„След като вземем предвид промени в износните цени и сезонни фактори, считаме, че обемите на износа са нараснали значително през януари и февруари, достигайки нов връх“, коментира Дзъчун Хуан, икономист за Китай в Capital Economics. „Но имаме съмнения относно устойчивостта на тази сила, тъй като износителите сега имат по-ограничени възможности да намаляват цените, за да си осигурят пазарен дял“, допълва тя.

Известен повод за оптимизъм може да се открие във факта, че износът на Китай за САЩ през януари-февруари се е върнал към растеж, като се е повишил с 5% спрямо година по-рано в сравнение със спад от 6,9 на сто през декември. Но доставките за ЕС продължават да намаляват, като за периода са се свили с 1,3 на сто.

Ръководителите на Китай обещаха да въведат допълнителни мерки за заздравяване на растежа след предприетите стъпки от юни насам, които имаха само скромен ефект, но анализатори предупреждават, че фискалните възможности на Пекин сега са много ограничени и изтъкват, че обръщението на Ли Цян на годишния конгрес на Китайската народна партия също не е вдъхнало доверие на инвеститорите.

Много анализатори се притесняват, че Китай може да изпадне в стагнация в японски стил по-късно през това десетилетие, ако държавните ръководители не предприемат стъпки за преориентиране на икономиката към потребление на домакинствата и пазарно разпределение на ресурсите.

Търговският излишък на Китай е нараснал до 125,16 млрд. долара спрямо прогнозираните 103,7 млрд. долара в допитването на Ройтерс и 75,3 млрд. долара през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още