IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши социални министри: Нужна е актуализация на антиинфлационните мерки

Мерките „на калпак“ са риск за приходите в бюджета, коментират Лидия Шулева и Христина Христова

11:06 | 31.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Необходимо е преразглеждане и актуализация на антиинфлационните мерки, за да се избегне „разхищение на бюджетни средства“. Около това мнение се обединиха бившите социални министри Лидия Шулева и Христина Христова в ефира на Нова телевизия.

Две актуализации на бюджета се случиха при липса на политическа отговорност – при паднало правителство и при липса на правителство, припомни Лидия Шулева. По думите й това е основа за промъкване на волунтаристични идеи, които впоследствие могат да торпилират бюджета.

„Много намаления на ДДС са абсолютно безсмислени. Те създават проблем на приходите в бюджета и не дават ползва от това”, заяви Шулева. И посочи, че ДДС е един от основните източници на приходите в бюджета. В същото време „след всички намаления на ДДС ставките не сме забелязвали колосално намаление на цените в ресторантите”, посочи тя. Тези мерки нямат отношение към инфлацията, посочи Шулева и изрази притеснение, че мерките “на калпак” заплашват в бъдеще да доведат до липса на приходи в бюджета.

„Това, което липсваше на антиинфлационните мерки, е целенасочването”, смята Христина Христова. “Стана така, че разхищаваме бюджетни средства, насочени към хора, които нямат нужда от тази подкрепа”, допълни тя.

Според Лидия Шулева в бюджета за следващата година трябва да се обърне внимание дали и как да продължат т.нар. „компенсаторни мекри”, защото и те са „широка ножица“.

Догодина в бюджета, който трябва да бъде направен сега, трябва да се прецени дали са необходимите антиинфлационни мерки и трябва ли да продължат. От друга страна, трябва да се планира доколко ще са простираме с компенсациите и в какви размери, отбеляза Шулева. Тя допълни, че “ако продължаваме по същия начин и за следващата година, нещата може да се усложнят”. 

Бившите социални министри поясниха, че и освен актуализация на разходите, е нужно да се преразгледа и социалната политика. 

“Социалното министерство има бюджет от 3 млрд. лв. Само 10% от тях са насочени за социални помощи за най-бедните хора, включително това са и помощите за отопление”, каза Шулева. Според нея трябва да бъдат преразгледани и други помощи, които се раздават на калпак . Дава се 1,2 млрд. лева за хора с увреждания, същото нещо е със семейните помощи и безплатните детски градини. Дали всички семейства имат нужда от това”, попита още Шулева.

Христова напомни, че 33% от хората в България живеят в бедност, а 49% от хората над 65 години - в бедност и социална изолация. „Очевидно данните не са съразмерни със символичния начин, по който помага социалното подпомагане”, каза още Христова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още