IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: Руските военни са в дилема при Днепър

При настъплението на юг частите на Украйна са успели да изместят фронтовата линия с 20 километра

14:08 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руски запасняци по време на обучение. Снимка:  EPA/ARKADY BUDNITSKY
Руски запасняци по време на обучение. Снимка: EPA/ARKADY BUDNITSKY

Според британското разузнаване Русия е изправена пред стратегическа дилема при защитата на силно оспорваните райони по поречието на река Днепър в Украйна. Едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени руските командири, е нарастващата заплаха за стратегически важния град Нова Каховка в южния край на язовир Днепър (Кременчугското водохранилище), се казва в ежедневната справка на британското министерство на отбраната.

Руснаците се нуждаят в този регион от повредения път за снабдяване през Днепър, за да снабдяват собствените си войски от другата страна на реката. Изтеглянето на частите оттам би засилило отбраната на региона около областната столица Херсон, но политическата необходимост вероятно ще наложи да не се изтеглят, казват британците, цитирани от DPA. 

Москва вече е разположила по-голямата част от своите некомплектни военновъздушни сили в защита на Херсон. В резултат на това Кремъл разполага с малко други висококвалифицирани и бързо разгръщащи се войски, които да стабилизират фронта. Вероятно е в бъдеще да се използват резервисти, допълва Лондон справката си.

На 2 октомври украинските сили започнаха нова офанзива в Херсонска област,  продължава докладът. По време на настъплението на юг частите са успели да изместят фронтовата линия с 20 километра, особено на източния бряг на река Инхулез и на западния бряг на река Днепър. Руските сили са отстъпили, но основните отбранителни постове все още не са паднали. 

От началото на руската агресивна война срещу Украйна в края на февруари британското министерство на отбраната ежедневно публикува информация за хода на войната, като се позовава на разузнавателна информация. Това е начинът на британското правителство да се противопостави на руския наратив и да държи  информирани съюзниците си. Москва, от своя страна, обвинява Лондон в целенасочена кампания за дезинформация.

Междувременно според президента на Украйна Володимир Зеленски страната му продължава да постига напредък в отвоюването на окупираните от Русия територии. След като руските сили се оттеглиха от фронтовата линия на юг и изток, украинските войски освободиха Нововоскресенске, Новохрихоровка и Петропавловка североизточно от град Херсон, заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

„Украйна няма да се уплаши от ядрената заплаха, която представлява руският президент Владимир Путин“, заяви той. „Русия вече е загубила. Украинците знаят за какво се борят. И все повече граждани на Русия осъзнават, че трябва да умрат само защото един човек не иска да сложи край на войната", каза Зеленски, намеквайки за Путин. Той и висшите му военни служители са се срещнали, за да обсъдят възстановяването на всички окупирани от Русия територии, добави Зеленски.

Украинските военни в южната част на страната заявиха, че силите им са убили най-малко 58 руски бойци и са унищожили девет танка, 17 бронирани машини и четири гаубици. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Според правителството напредък се наблюдава и в Източна Украйна: „Възстановяването на Луганска област започна (...)", заяви украинският губернатор Серхий Гайдай в Telegram. Няколко селища вече са „освободени" и украинската армия е издигнала националния флаг там. Междувременно сраженията около украинския град Запорожие продължават. Двама души са загинали, пише в Telegram губернаторът на областта Олександър Старух. Той казва, че много хора са били спасени, а петима души все още са под развалините, посочвайки: „Спасителната операция продължава". Няколко къщи са били повредени или разрушени от обстрела, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още