IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп превръща проблемите си в пари

Обвинението насочи към него обществените прожектори и му осигури безплатно медийно отразяване и милиони долари за кампанията му 

10:53 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Aristide Economopoulos/Bloomberg
Снимка: Aristide Economopoulos/Bloomberg

Да лети до Маями, собственият му адвокат да пледира за невинност, след това да се ръкува с хората и да го възхваляват, да произнесе нападателна реч в Ню Джърси, всичко това под най-голям обществен контрол, с безплатно медийно отразяване - и да има още 2,1 млн. долара в банковите си сметки след вечерята за набиране на средства, без пътните разходи. Това беше вторникът на Доналд Тръмп. Откакто обвинителният акт излезе наяве миналата седмица, към него са потекли общо 6,6 млн. долара под формата на дарения. Бившият президент превръща проблемите си в пари.

Вярно е, че сега 77-годишният Тръмп е обвинен от федералните прокурори в нарушаване на закона за борба с шпионажа, твърдения за даване на неверни изявления и възпрепятстване на разследването; ако бъде признат за виновен, това може да означава доживотен затвор. Но когато един от високоплатените му адвокати предложи миналата година да се споразумее със следователите извънсъдебно, за да избегне тази опасност, бившият американски президент отказа, съобщава Washington Post

Представената идея е да се предложи пълно сътрудничество и връщане на документите на Министерството на правосъдието, където се намира прокуратурата, и да се „понижи температурата", както е цитиран адвокатът. Съобщава се, че той не е бил единственият адвокат, който е призовал Тръмп да окаже по-голямо съдействие. Тръмп беше скрил кутии с документи, включително разузнавателна информация, от времената на своя мандат, в резиденцията си Мар-а-Лаго, докато ФБР не ги извади при обиск.

Агресивна жертва

Мотивацията на бившия президент подлежи на обсъждане: На първо място, той може да смята, че е в правото си. Или, второ, не е сигурен и рискува. На трето място, той може да знае твърде добре, че е нарушил закона, както почти недвусмислено сочат косвените доказателства и особено доказателствата на прокурорите; но вижда полза в това да позволи да му бъде повдигнато обвинение. Подготовката за процеса може да се проточи много дълго. Тръмп вероятно ще канибализира всеки детайл в предизборната кампания, евентуалната кампания през 2024 г. и дори потенциалното президентство.

Освен това част от агресивното влизане на републиканците в ролята на жертви е да се представят като преследвани от демократите и правителството консерватори. Консервативният рупор Fox News дори пусна в ефир в сряда репликата „Бъдещ диктатор говори в Белия дом, след като е арестувал политическия си съперник", като едновременно с това показа речите на президента Джо Байдън и Тръмп. Вярно е, че каналът отново промени надписите. Но полемичното преувеличение е напълно в унисон с реториката на Тръмп и на неговото партийно крило.

В неговия свят прокурорските разследвания и обвиненията са политически мотивирани и използват правителството и държавните институции като оръжия в кампанията срещу всички консерватори, чийто благороден шампион, разбира се, е Тръмп. В Камарата на представителите дори има комисия с подходящо име, която провежда публични изслушвания по този въпрос. Адвокатът на Тръмп заяви след обвинителния акт, че Министерството на правосъдието, използвано като „оръжие", иска да нанесе „максимални политически щети" на клиента му.

И все пак самият Тръмп неведнъж се е прославял по време на президентството си с това, че е влияел на съдебната система в частност в полза на консерваторите. По време на своя мандат той попълни една четвърт от всички федерални съдийски места и една трета от съдийските места във Върховния съд с консервативни юристи, които оттогава издават крайно противоречиви решения. Министерството на правосъдието и неговият ръководител Уилям Бар трябваше да се противопоставят на постоянните атаки от страна на Белия дом, доколкото можеха. 

Сега, след обвинението в Маями, Тръмп обяви, че ще си го върне на Байдън, ако спечели изборите, и ще назначи специален следовател срещу демократа, „за да преследва най-корумпирания президент в историята на Съединените щати, Джо Байдън, и цялото семейство Байдън". Той ще „унищожи напълно дълбоката държава", изтъкна той.

Кампанията по предварителните избори се разгорещява. Снимка: Al Drago/Bloomberg Кампанията по предварителните избори се разгорещява. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Тръмп иска да подчини Министерството на правосъдието

Конфликтът всъщност се крие до известна степен в системата, тъй като министърът е и главен прокурор. Той обаче трябва да действа независимо от подчинените му следователи, сред които в момента е и специалният следовател по делото „Тръмп". Републиканците твърдят, че в случая с разследването срещу Байдън това не е така. Голяма част от тезите звучат като детско бръщолевене, сочене с пръст и обсъждане на това кой всъщност е започнал хвърлянето на мръсотия.

Според New York Times Тръмп иска да прокара историческа промяна на парадигмата, ако отново спечели президентския пост. Той иска да превърне Министерството на правосъдието във ведомство, обвързано с инструкции - като всяко друго. Това би означавало, че Белият дом ще има право да разпорежда разследвания. Във всеки случай за Тръмп (според представите и идеите му) президентството е универсално оръжие. 

В края на първия си мандат, няколко дни преди бунта на 6 януари 2021 г., Тръмп е искал да смени министъра си, твърди New York Times. Назначеният наследник е трябвало да му помогне да промени изборния резултат в Джорджия с трик в негова полза, което би означавало, че Тръмп щеше да бъде преизбран. Цялото ръководство на Министерството на правосъдието обаче е заплашило, че ще подаде оставка - след което Тръмп се е въздържал от пренареждане на кабинета. По този начин именно независимостта на Министерството на правосъдието доведе Тръмп до мястото, където се намира днес.

Тръмп знае как да настройва привържениците си. Снимка: Al Drago/Bloomberg Тръмп знае как да настройва привържениците си. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Дали бившият президент ще успее да осъществи обявения реванш за изборното си поражение според своите представи, зависи и от това как ще протекат съдебните процеси срещу него. Също и от това кога какви обвинения ще бъдат добавени, особено тези, свързани с ролята му в бунта от 6 януари - също от Министерството на правосъдието - както и с опита за изборна измама в щата Джорджия.

Дали някое от тези неща ще счупи политическия му врат? Тръмп очевидно е сигурен, че няма да го направи. За това, че вниманието засега му е от полза, свидетелстват социологическите проучвания сред републиканците, както и милионите долари, които постъпиха в сметките му за няколко дни заради обвинителния акт по делото за секретните документи. Това нямаше да се случи при извънсъдебна сделка с квазипризнаване на вината. А да не забравяме, че в предизборната кампания за президентския пост емоциите ще се засилят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още