IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етиопия приключи една война. Сега нов конфликт набира сила

Споразумението на федералните власти с региона Тигрей не се харесва на милициите в региона Амхара, където напрежението доведе до сблъсъци с правителствените сили

08:30 | 12.08.23 г.
Изглед към столицата на Етиопия Адис Абеба. Снимка: Amanuel Sileshi/Bloomberg
Изглед към столицата на Етиопия Адис Абеба. Снимка: Amanuel Sileshi/Bloomberg

Когато правителството на Етиопия и бунтовническите сили от региона Тигрей се споразумяха през ноември да прекратят конфликта, дипломатите приветстваха мирното споразумение като нова зора за втората по население страна в Африка.

За мнозина в региона на Амхара, който граничи с Тигрей и който се биеше в подкрепа на федералните сили по време на войната, сделката е нещо много различно - нож в гърба, чийто неуспех да отчете опасенията на Амхара предвещава нова война, пише Ройтерс.

Девет месеца по-късно тази прогноза изглежда се сбъдва. Ожесточени битки избухнаха в Амхара между местни милиции и федералните сили, което накара правителството да обяви извънредно положение и да насочи войски към фронтовите линии.

Докато сблъсъците бушуват в градовете, и двете страни изглежда са съгласни относно залозите - нищо по-малко от оцеляването на правителството на премиера Абий Ахмед.

Фано е неформална милиция без публично известна командна структура, която привлича доброволци от местното население. „Фано, с подкрепата на фермерите и обществото на Амхара, ще се опита да победи федералните сили за сигурност и техния съюз и в крайна сметка да отстрани Абий от властта“, казва Теводрозе Тирфе, председател на Асоциацията на Амхара в Америка, лобистка група, която подкрепя милицията.

Темесген Тируне, началник на шпионажа на Етиопия, който наблюдава прилагането на извънредното положение, коментира, че целта на Фано е „да свали регионалното правителство със сила и след това да премине към федералната система“.

С огромния си размер и население и позицията на една от най-големите икономики в Африка, Етиопия има сериозна тежест в геополитиката на континента. Нейните проблеми, независимо дали са войни, или суши обикновено имат последствия извън нейните граници.

Етиопия е и основен партньор в сигурността на западните страни в нестабилния регион на Африканския рог.

Двугодишната война в Тигрей причини опустошение и доведе до смъртта на десетки хиляди хора. Във войната се включиха и войски от съседна Еритрея, а десетки хиляди хора избягаха в Източен Судан в търсене на спасение.

В тази война федералните сили се изправиха срещу закалени в битки бойци, лоялни на управляващата партия на Тигрей, които в един момент напреднаха сериозно към столицата Адис Абеба.

Въпреки че милицията Фано не е толкова добре оборудвана и организирана, тя може сериозно да застраши правителството, ако борбата ѝ получи по-широка подкрепа, според анализатори. Амхара е вторият по население регион в Етиопия, броят на хората е три пъти по-голям от броя на населението на Тигрей. Части от Амхара се намират само на около 50 км от Адис Абеба.

„Правителството на Абий е малко вероятно да оцелее при продължително масово въстание в района на Амхара, особено като се има предвид нарастващата политическа и икономическа криза в страната“, казва Адису Лашитеу, сътрудник в мозъчния тръст Brookings Institution.

Според жители на Амхара бойците на Фано са нанесли загуби на по-добре оборудваните федерални сили, а правителството призна, че бунтовниците са превзели и някои градове.

Абий дойде на власт през 2018 г., като обеща да обедини етиопците без етнически и регионални граници. Той спечели Нобелова награда за мир през 2019 г. за усилията му за постигане на мир с Еритрея.

След сделката с Тигрей правителството му проведе предварителни разговори с бунтовниците в региона Оромия, най-големият в Етиопия, за прекратяване на продължилия десетилетия бунт. Назря обаче гняв в Амхара, тъй като сделката с Тигрей задълбочи съществуващите подозрения към правителството на Абий.

Въпреки решаващата подкрепа на федералните сили, която бойците на Фано и регионалните сили за сигурност предоставиха по време на конфликта, амхарите извън политическата партия на Абий не бяха включени в преговорите.

Сделката потвърди най-лошите страхове на хардлайнерите от Амхара. Според споразумението статутът на земите, претендирани както от Амхара, така и от Тигрей, които силите на Амхара превзеха по време на войната, трябва да бъде разрешен "в съответствие с конституцията". Конституцията, изготвена от предишна администрация, обаче признава тези земи като част от Тигрей.

Последвалите събития, включително арести на активисти от Амхара и членове на Фано, повишиха напрежението. След това през април Абий нареди регионалните сили за сигурност да бъдат интегрирани в полицията или федералните военни, което предизвика бурни демонстрации.

Според протестиращите решенията подкопават сигурността на Амхара – обвинение, което правителството отрича. Сега, когато избухна въоръжен конфликт, анализатори очакват безкомпромисен отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още