IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП е приел нов търговски инструмент за защита при икономическо изнудване

ЕС ще може да ограничава търговията със стоки и услуги, правата върху интелектуалната собственост и преките чуждестранни инвестиции, ако не се прекрати натиска

15:08 | 03.10.23 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

С 578 гласа „за“, 24 „против“ и 19 „въздържал се“ Европейският парламент (ЕП) одобри във вторник нов търговски инструмент за реакция при икономическо изнудване от трета държава.

Съгласно приетото Европейският съюз (ЕС) ще може да реагира в съответствие с международното право, когато Брюксел или отделни страни от блока се сблъскат с икономическо изнудване от чужда държава, опитваща се да повлияе на конкретна политика или позиция, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Инструментът цели да защити суверенитета на ЕС и на държавите членки в един геополитически контекст, в който чуждестранни сили все повече използват търговията и инвестициите като оръжие, пише в съобщението.

Какво е принуда

Според регламента икономическа принуда възниква, когато държава извън ЕС се опитва да окаже натиск върху Съюза или върху държава от Съюза да направи конкретен избор, като прилага или заплашва да приложи търговски или инвестиционни мерки.

Този вид принуда отслабва стратегическата автономност на ЕС, но не е обхваната от споразумението на Световната търговска организация (СТО). Механизмът на СТО за уреждане на спорове не е конкретно приложим за случаи на икономическа принуда, освен ако те не включват също аспекти, които нарушават правилата на СТО, посочват от парламента на ЕС.

Съгласно новите правила Комисията ще разполага с четири месеца, за да разследва потенциалната принуда. Въз основа на констатациите Съветът ще разполага с осем до десет седмици, за да реши с квалифицирано мнозинство дали е налице принуда.

Основната цел ще бъде да се започне диалог, за да се убедят органите на страната, която не е членка на ЕС, да прекратят упражняваната принуда. Ако това не се случи и има съгласие между държавите членки, Комисията ще разполага с шест месеца, за да очертае подходящия отговор, като информира Парламента и Съвета на всички етапи.

Мерки за противодействие

Регламентът предвижда въвеждане на ограничения върху търговията със стоки и услуги, правата върху интелектуалната собственост и преките чуждестранни инвестиции.

Ще бъде възможно да се налагат също и ограничения върху достъпа до пазара на обществени поръчки и капиталовия пазар на ЕС и разрешаването на продукти съгласно химическите и санитарните правила.

Съгласно новите правила ЕС може да търси „поправяне“ на вредата, която мерките за принуда на страната извън ЕС са причинили.

След като бъде официално приет от Съвета този месец, регламентът ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официален вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... смешен ... виж историческите цени на henry hub и цените за доставка на газпром на входна точка на ЕС . разликата е почти 2 пъти !! ... средната рассийска цена през 2019 е била около $8Mbtu , а на henry hub е била $2,5Mbtu ... и едните добиват газ и другите , и едните го карат с тръби и другите , и едните го пречистват , а другите не толкова ... това ли е ниската цена ве *** !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
До: 0pk ... и което ми напомня че ние бяхме единствените които предплащаха за газ! Не ми разбивай алабалистики и лъжии, ние си платихме и винаги сме си плащали! Да повторя за по тъъъпите съфорумци.. платихме си, точно както е по договор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 7 месеца
До: khao да кухич, чоплиш едни и същи опорки. Ако имаме договор да ми доставиш нещо, а аз откажа да ти плащам, ти ще продължиш да ми го доставяш и ще ме наричаш пръв приятел, нале? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 7 месеца
До: 0pk Прав си, към вас не трябва да се обръщам учтиво, не го заслужавате! Повтарям само само лесно проверими факти. Лесно може да намериш информация на какви цени сме купували последните 20+ години и какви са били пазарните и какви са били за другите Държави, може да намериш и статии където вааатницииите ни спират газа (въпреки че имаме договор с тях) и ни обявяват за неприятелска Държава.... и това ли са опорки, проззз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 7 месеца
До: khao ти и още колко гласа в главата ти ще ми го напомнят, кухич? Повтараяйки лъжливата си опорка 100 пъти, това няма да я направи истина. Миналата седмица тука имаше статийка на блумбърг, къде обясняваха точно за евтиния руски газ от който са се лишили немците. И блумръга ли ги записваме към чебурашките? Или като казваш "нас" визираш точно определена малка групичка, получаваща сериозни дивиденти от завзетия пазар? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 7 месеца
До: 0pk нека припомним на форумния ни дебиил, че руснаците само спряха православния газ, който изобщо не беше изгоден... за нас! .. за вас беше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 7 месеца
И ся смятай, с тоя нов търговски инструмент шляяяп по САЩ, задето прунуждаваха ЕС да се откаже от изгодния руски газ в полза на скъпия американски шистак обогатен с демократични молекули. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още