IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС са в задънена улица, докато търсят начин да премахнат митата от ерата „Тръмп“

Европа се опасява, че ако двете страни не решат двустранните търговски въпроси преди следващите избори в САЩ, тези проблеми могат да се влошат

13:30 | 21.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на среща в Белия дом на 20 октомври.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на среща в Белия дом на 20 октомври.

САЩ и Европа не успяха да се споразумеят относно начина на премахване на митата върху стоманата и алуминия преди срещата на върха във Вашингтон в петък, оставяйки неразрешен търговски спор, който рискува да се превърне в нарастващ дразнител между съюзническите икономики преди изборите в САЩ догодина, пише Wall Street Journal.

Преговарящите ще се стремят да преминат отвъд спора за митата върху металите, които бяха наложени през 2018 г. от тогавашния американски президент Доналд Тръмп по съображения за националната сигурност. Настоящият държавен глава на САЩ Джо Байдън постави на пауза митата за повечето европейски доставки на стомана и алуминий преди две години като част от опита си да възстанови отношенията между двете икономики, като САЩ и ЕС заявиха, че ще търсят ново споразумение, което да замени налозите и да се справи с опасенията относно свръхпредлагането на стомана на световните пазари.

Но и двете страни останаха далеч една от друга в своите възгледи по време на разговорите, които продължиха до деня преди срещата, споделят източници, запознати с въпроса. Представители на САЩ и ЕС изтъкнаха в петък, че ще продължат дискусиите през следващите два месеца. Преди това длъжностни лица бяха определили 1 януари като дата, на която митата от ерата на Тръмп трябва да влязат отново в сила, ако не бъде постигнато ново споразумение.

Лице, запознато с преговорите, споделя, че администрацията на Байдън е сигнализирала по време на преговорите, че не възнамерява да налага отново митническите налози по съображения за националната сигурност и ще разгледа възможността за удължаване на текущото замразяване на спора, ако не бъде постигнато споразумение през януари.

Отделно споразумение, което би могло да предложи на европейските производители изключение от правилата „Произведено в Америка“, свързани със субсидиите за батерии за електрически превозни средства съгласно Закона за намаляване на инфлацията (IRA), също остана нерешено в петък. САЩ и ЕС заявиха, че са постигнали напредък и ще продължат да работят по въпроса през следващите седмици.

В изявление, публикувано след срещата на върха, лидерите на САЩ и Европа се опитаха да представят единен фронт, подчертавайки сътрудничеството си по теми като Украйна и обещавайки да продължат дискусиите си за стоманата и алуминия. „По-обединени сме от всякога“, изтъкват категорично те.

САЩ и Европа са близки геополитически съюзници и политиките им се сближиха в някои области през последните години, включително по отношение на санкциите срещу Русия и опасенията относно икономическите стремежи на Китай. Но политиците се борят да разрешат трудни двустранни проблеми, включително митата върху стоманата и алуминия от ерата на Тръмп и американските субсидии за чисти технологии, които някои европейски служители смятат за дискриминационни.

ЕС се опасява, че ако двете страни не решат двустранните търговски въпроси преди следващите избори в САЩ, тези проблеми могат да се влошат. Тръмп, който в момента води надпреварата за кандидат на републиканците, заплаши да наложи нови мита, ако бъде избран отново.

Все пак европейските служители заявиха в петък, че не приемат безизходицата като причина за паника. И двете страни все още работят заедно за разрешаване на проблема, казва дипломат от ЕС.

Някои бизнес лидери в Европа заявиха, че неспособността на двете икономики да напреднат при търговските въпроси означава, че рискуват да се откажат от ключово предимство.

„Надяваме се, че можем да премахнем тези видове дразнители от темата“, споделя Фредрик Персон, президент и председател на лобистката група BusinessEurope.

Едно от предизвикателствата при постигането на сделка за митата е свързано с въпроса дали евентуално споразумение би удължило сегашното тарифно примирие, вместо да го уреди окончателно. Европейските служители се стремят да оттеглят изцяло американските мита преди изборите в САЩ, докато американски служители предложиха сделка, която би удължила текущото изключване, с възможност за обещание за прекратяване на митата в бъдеще.

Държавите членки на ЕС също искат да гарантират, че всяка сделка е в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО) и че няма сблъсък с механизма за корекция на въглеродните граници на блока, който ще наложи такса върху определен внос от държави, които все още нямат подобни политики, сравними с тази в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 21.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още