IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН обвини правителството в лобизъм заради промените в Закона за хазарта

Един бранш „удари джакпота“ – хазартните фирми, заяви Гроздан Караджов в парламента. От НАП обаче изтъкнаха, че промените водят до реално увеличение на приходите във фиска

14:51 | 09.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От "Има такъв народ" (ИТН) обвиниха правителството в лобизъм заради последните промени в Закона за хазарта.

На фона на ескалиращите протести на различни професионални съсловия има един бранш, който „удари“ джакпота – хазартните фирми, защото заложиха на правилните хора – в случая на „финансовия министър Асен Василев и неговите проксита“, каза по време на днешното пленарно заседание депутатът от ИТН Гроздан Караджов, цитиран от БТА. Той прочете декларация на партията срещу промените в Закона за хазарта, приети през декември.

Според ИТН средствата, внасяни в държавния бюджет, са били рязко намалени чрез промените.

На думи управляващите ни убеждават, че таксите за хазартна дейност се вдигат като абсолютни числа, но на практика те рязко намаляват облагането на хазарта, защото свиха базата, върху която се налагат тези увеличени такси, заяви депутатът. Сега вече се налага 20% данък, но само върху разликата между залозите и изплатените печалби, добави Караджов.

Промените бяха приети при гласуването на Закона за държавния бюджет, като бяха внесени между първо и второ четене. Те предизвикаха множество дискусии и в бюджетната комисия, и в пленарна зала. Тогава опасения сред някои от депутатите обаче предизвикваше повишаването на еднократната такса за лиценз, а не промененото изчисляване на таксата върху залозите. 

Няма как вносителите от „Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС и ГЕРБ да се измъкнат с обяснението, че е станала неволна грешка, заяви Караджов. По думите му те са напълно наясно, че от тяхната лобистка поправка ще последва данъчна ваканция за хазартните оператори и това е причината предвидените приходи в бюджета вместо 1 млрд. да са в размер на 200 млн. лв. 

Според Караджов след приемането на промените в закона са започнали да се откриват пунктове за залози „по села и паланки“, а първата фирма е получила лиценза си рекордно бързо – за три седмици след влизането в сила на закона. Според ИТН са открити вече над 100 пункта по този лиценз.

В изпратено до медиите разяснение от НАП обаче се подчертава, че промяната в закона „категорично води до реално увеличение на приходите във фиска“. Според приходната агенция промените водят до „еднакво и равнопоставено облагане на направени залози при наземен и онлайн залог върху спортни събития, коне и кучета и случайни събития“. В предишния вариант на закона е съществувала разлика в дължимите такси при залог наземно и онлайн, когато става дума за един и същ вид хазартни игри.

От НАП уточняват и че с промените  в чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта се въвежда двукомпонентна такса за поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри. Освен таксата върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби има и еднократна такса в размер на 300 хил. лв. За игри, за които се събират такси и комисиони за участие, се налага такса в размер на 20% от стойността на получените такси и комисиони.

От НАП подчертават, че до края на миналата година се е събирала такса от 15% единствено върху стойността на направените залози.

Приходната агенция отхвърля и твърденията за рязко повишаване на отворените пунктове за залагания, като посочва, че няма ръст на исканията за лиценз, а всички подобни искания са депозирани преди приемането на промените в закона. Всички сега действащи лицензи за този вид хазартни игри са издадени преди 31 декември 2023 г., уточниха от НАП.

В своя декларация от ПП-ДБ също отхвърлиха обвиненията на ИТН в лобизъм.

Освен че води до увеличаване на бюджетните приходи, намаляването на дела на нелегалния пазар е и мярка за по-добра защита на участниците в хазартни игри, за по-ефективна борба и превенция от зависимости, заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ, цитиран от БТА. Той допълни, че в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) данъкът за хазартна дейност за игрален автомат в игрална зала, в игрално казино, за игрално място вече е 800 хил. лв. за тримесечие, аа досега данъкът е бил 500 хил. лв. за тримесечна игра на автомат.

Приетите промени в Закона за хазарта и в ЗКПО увеличават таксите и данъците на хазартните оператори до 4 пъти, което ще доведе до значително увеличение на приходите в държавния бюджет, се казва в декларацията на ПП-ДБ.

Същевременно в края на миналата година беше сформирана работна група към Министерството на финансите с цел анализ на действащия Закон за хазарта  и възможностите за подобряване и прецизиране на нормите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още