IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната сигурност ще е приоритетът на света през 2023 г.

Начин за справяне с климатичните промени и в същото време сигурността на доставките е намаляване на търсенето - най-добрият източник на енергия е неизползваният

15:29 | 27.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В много аспекти това не трябва да изненадващо. Въпреки твърденията, че енергийната криза няма да попречи на битката срещу климатичните изменения, е просто невъзможно правителствата да не преосмислят приоритетите си. Дори и богатите държави, обединени в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), страдат. Тази година те ще похарчат 17,7% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за енергоизточници, показват изчисления на ОИСР - този дял е втори по големина и е почти равен на 17,8-те процента от 1980-1981 г. по време на втората петролна криза.

За щастие, днешната енергийна трилема не е толкова трудна, колкото тази за страните от Г-7 през 1979 г., които се обърнаха към въглищата като решение, иронично, също по време на среща в Токио. Четири десетилетия по-късно възобновяемата енергия прави възможно както защитата на планетата, така и подобряването на сигурността. Изчислени разходи за крайно потребление на енергоизточници за страните от ОИСР в % от БВП. Графика: Bloomberg Изчислени разходи за крайно потребление на енергоизточници за страните от ОИСР в % от БВП. Графика: Bloomberg

Както показа Владимир Путин тази година, когато използва газа като оръжие срещу Европа, изкопаемите горива не предлагат по-добра сигурност от зелената енергия. Г-7 трябва да настоява за повече вятърни и слънчеви енергоизточници, подобряване на веригата на снабдяване, увеличаване на разходите за проучвания и развитие, както и по-бързо одобряване на нови проекти. Соларните панели на жилищата трябва да са целта. Ядрената енергия също е отличен инструмент, който намира допирна точка между околната среда и сигурността.

А най-големият принос на Япония, който може да направи за решаването на енергийната трилема, е фокусирането върху понижаване на търсенето. Най-добрият източник не енергия е неизползваният.

В миналото политиците погрешно се опитваха да адресират климатичните промени, като ограничават снабдяването на фона на растящото търсене. В резултат световната икономика не инвестираше достатъчно в нови петролни и газови източници и цените е вероятно да останат по-високи, отколкото е могло да бъдат. Решението е да се работи за намаляване на търсенето – и то бързо.

Това, разбира се, е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Засега търсенето на изкопаеми горива расте, като петролът, газът и въглищата по всяка вероятност ще достигнат нови рекорди на потребление през 2023 г. И докато това се случва, светът ще се движи в погрешната посока.

Но Япония може да покаже, че има и друг път. През 1979 г. страната е употребила 5,5 млн. барела на ден петрол; тази година търсенето е едва 3,4 млн. барела. Това е стъпка към решаването на трилемата, но повтарянето ѝ и на други места ще изисква огромни и скъпоструващи усилия за електрифицирането на всичко от отопление до автомобили. Г-7 трябва да се задейства отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 27.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още