IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиян Попов: Въглищата ще бъдат изместени още преди 2030 г.

Цените на енергията не могат да стигнат до равнища, които да направят въглищните централи конкурентноспособни, смята министърът на околната среда и водите

11:55 | 27.01.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въглищната енергия се свива непрекъснато и може да бъде изместена още преди 2030 г. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

"Въглищните централи няма да издържат заради цените на квотите. Те не издържат и в момента. Цените на енергията не могат да стигнат до равнища, които да направят въглищните централи конкурентноспособни", каза министърът.

Той коментира законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който беше приет на първо четене вчера в парламента и предвижда развитието на офшорната вятърна енергия в българската икономическа зона на Черно море.

"Проектът за офшорните вятърни централи е изключително сложен инвестиционен процес, изключително сложен инфраструктурен процес, изключително сложна регулаторна рамка и обществено обсъждане. Представям си, че към средата на 30-те години ще се появят плаващи офшорни централи с ограничен капацитет на разстояние стотици километри навътре, така че няма да бъдат вероятно видими. Планира се 50-60% от времето да произвеждат електроенергия. Но това не е план, а по-скоро фантазия", каза Юлиан Попов.

Той подчерта, че не се притеснява от оценката на работата си, както и дали ще бъде сменен по време на ротацията.

"Поставил съм си за цел до края на февруари да завършим 7-8 основни задачи. Някои от ще ги приключим напълно, а други ще ги направим така, че да бъдат необратими. Ротацията от една страна създава известна нестабилност, но от друга тонизира политическия процес, което е добро. Ротацията беше въведена, за да се постигне стабилност и тя се постигна", каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 18
OHЯ
преди 2 месеца
Срещу прехода към възобновяема енергия са основно гладкомозъчни копейкоШемети ! СлучаеноС ? Едва ли ..,.,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
evlogi
преди 2 месеца
Бе и на мен ако през 2017-та ми бяха казали,че електроенергията ще стигне 200 лв на мегаватчас, нямаше да повярвам,ама не само стигна, ами стигна и много повече.А през 2017 плащахме около 60-70 лв на мегаватчас по фактурите на нашия доставчик.Слава богу, вече не ме интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 месеца
Климатичните промени зависели от цената на "зеления хайвер". Туй слънчева активност, цикличност в земната орбита, все приказки на Путинската пропаганда. Ще изтребем до крак едрия рогат ***, който пърррди метан и съсипва климата. И никакво залесяване, че растенията отделят отровния газ О2. Ще заравяме в земята СО2 за чували с мангизи. И всичко ще си дойде на мястото. Като аферата с "озоновата дупка". Сега Дюпон е абсолютен монополист при фреоните, а другите духат супата, за да я стоплят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 месеца
Фантазиите на едно момче на повикване. ФРГ си затволи АЕЦ, а сега отваря ТЕЦ на въглища. ФАЩ спират износа на LNG за ФЕС по екологични причини. Дърва нема. Е, оти да стоят на тъмно и студено? И да лапат "зелен хайвер" или нещо друго??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още