IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите проекти за LNG ще донесат на Катар енергийно господство. И много пари

Колкото повече капацитет предлага Катар, толкова повече може да ограничи бъдещия растеж на други производители

09:32 | 04.03.24 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С двe фази на мегаразширяване, които вече са в ход, и огромни нови мощности на хоризонта, малката страна от Персийския залив Катар вероятно ще контролира около една четвърт от целия втечнен природен газ до края на десетилетието, а заедно с него и нарастващ дял от световното влияние и богатство.

Министърът на енергетиката на Катар Саад ал-Кааби представи миналата неделя планове за увеличаване на капацитета с още 13% в допълнение към обявените по-рано проекти. Това ще увеличи производството на втечнен природен газ на страната от 77 млн. метрични тона годишно днес до 142 млн. метрични тона до 2030 г.

Това поставя полуострова с едва 2,6 млн. жители в посока да произвежда еквивалента на около 7,25 млн. барела петрол на ден. По-голямата част от това производство ще бъде изнесено, като по същество ще съответства на доставките на петрол от от региона на Саудитска Арабия.

И Катар може да не спре дотук.

„Ще продължим да оценяваме. Ако има повече, което е налично за производство, ние ще произвеждаме повече“, казва Ал-Кааби. Единственото нещо, което би попречило на Катар да разшири производството, е ако вече не вижда търсене на LNG. Ал-Кааби обаче смята, че ще има „огромен пазар“ на втечнен природен газ.

Докато Катар увеличава износа си на втечнен природен газ, страната, която вече има един от най-високите БВП на глава от населението, ще печели още повече пари. Въглеводородите, включително LNG, представляват около 44% от брутния вътрешен продукт на Катар през 2022 г., изчислява Moody’s Investors Service. След като всички нови проекти заработят, допълнителното предлагане ще увеличи годишните приходи с около 31 млрд. долара, според изчисления на Bloomberg, базирани на цените на скорошни дългосрочни договори, които предполагат цена на петрола от около 80 долара за барел.

В интервю за Bloomberg News Ал-Кааби потвърждава, че новите приходи ще бъдат от порядъка на десетки милиарди долари, без да посочва точна сума.

Накратко, разширяването на производството на втечнен природен газ ще направи една от най-богатите държави още по-богата.

„Ние сме страна, която е износител на газ. Ние наистина нямаме други приходи“, казва Ал-Кааби в интервюто. „Трябва да се уверим, че нашите деца и техните деца са в по-добра ситуация, надяваме се дори от хората днес“, допълва той.

Преди петдесет години Катар до голяма степен се смяташе за дребосък в сферата на изкопаемите горива в сравнение със своите съседи от Персийския залив Кувейт, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Северното находище на Катар, част от най-големия газов резервоар в света, е открито през 1971 г., но по това време производителите са били по-заинтересовани от намирането на петрол. Така че почти нищо не е направено за разработването на газовото поле, докато страната не завърши първото си съоръжение за износ на LNG през 1996 г.

Плановете на Катар за втечнен природен газ ще затвърдят позицията на емирството за десетилетия напред на най-бързо развиващия се пазар на изкопаеми горива. Държавите, които се отдалечават от петрола или въглищата, но се затрудняват да се насочат изцяло към възобновяеми източници, търсят алтернативи, а дългосрочните договори на Катар ще заключат доставки на LNG доста след 2050 г. Приблизително 20 страни вече са подписали дългосрочни сделки да купуват газ от държавната QatarEnergy, като има вероятност да се появят още клиенти.

„Катар гледа стратегически в дългосрочен план, за да увеличи собствения си пазарен дял и да насърчи растежа на глобалното търсене на газ“, казва Стивън Райт, преподавател в университета Хамад Бин Халифа в Катар. „Държавната енергийна компания е най-големият глобален играч на пазара на LNG и нейните сметки могат да си позволят да бъдат по-дългосрочни“, допълва Райт.

Въпреки че Катар залага десетки милиарди долари, че природният газ ще бъде последният голям пазар на фосилни горива на фона на енергийния преход, други казват, че перспективите не са толкова розови. Международната агенция по енергетика очаква търсенето на газ да достигне връх във всички прогнозни сценарии до 2030 г.; дори глобалният енергиен гигант Shell Plc каза, че потреблението на газ вече е над върховете си на някои пазари, включително Европа и Япония, въз основа на неговата интерпретация на данните на Wood Mackenzie.

Продължаващите атаки на бунтовниците хути срещу плавателни съдове, преминаващи през Червено море, в отмъщение за войната на Израел в ивицата Газа, също рискуват да застрашат износа от региона на Персийския залив.

Отделно Катар ще пожъне очакваните печалби само ако успее успешно да продаде увеличения си капацитет. За разлика от проектите за втечнен природен газ в САЩ, които не започват, докато не намерят клиенти за 10 или повече години, Катар финансира изграждането на съоръжения без пълни гаранции, че търсенето ще се материализира.

През по-голямата част от 2023 г. новите договори на Катар изоставаха от продажбите на САЩ, тенденция, която някои отдават на негъвкавите договорни условия, включително големи обеми, дълги времеви рамки и строги правила за доставка. Към края на 2023 г. обаче клиентите се появиха отново. Катар е подписал най-много сделки сред доставчиците през четвъртото тримесечие, показват данните на BloombergNEF. Така емирството изпреварва САЩ за първи път от началото на 2021 г.

„Клиентите искат определено нещо от Катар, което обикновено е в големи обеми, силно предвидими“, казва Мег О’Нийл, главен изпълнителен директор на Woodside Energy Group Ltd., най-големият австралийски износител на LNG.

Неотдавнашното решение на САЩ да спре одобрението на нови разрешителни за износ на съоръжения за втечнен природен газ (LNG) на фона на негативната реакция на избирателите, загрижени за климата, също направи Катар да изглежда все по-привлекателен от гледна точка на сигурността на доставките. Спирането, което зависи от изхода от следващите избори в САЩ, няма да засегне съоръженията, които вече са в процес на изграждане или в експлоатация, но заплашва да забави някои от големите американски проекти, които се очаква да излязат на пазара към края на десетилетието и след това.

„Това е истинско злато за голям производител на газ като Катар“, коментира Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group и бивш служител на Белия дом, по отношение на решението на САЩ.

Очаква се разширяването на LNG да бъде добре изолирано от бъдещи шокове в цените на енергията. Нужната цена на петрола, така че проектите да са на печалба, за икономиката на Катар вече е най-ниската в Близкия изток и може да достигне 40 долара за барел до 2026 г., каза Fitch Ratings Inc. миналата година. Всяко по-нататъшно разширяване на износа може да я намали още повече. Това е далеч от нужните на Саудитска Арабия от 80 или повече долара.

Колкото повече капацитет предлага Катар, толкова повече може да ограничи бъдещия растеж на други производители. Дори ако Катар наводни пазара и цените на LNG паднат рязко, добре финансираната държавна компания на емирството може да си позволи да издържи по-дълго от много от своите конкуренти.

Разширената роля на Катар в световната енергийна търговия ще му позволи да разшири и геополитическата мощ от Пекин до Ню Делхи, в допълнение към по-широкия Близък изток. Домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. и самоопределил се глобален преговарящ, Катар настоява, че не използва газовите си ресурси за прокарване на политически дневен ред. И все пак „повече приходи от въглеводороди означава повече влияние за Катар като дипломатически играч и като външен инвеститор“, казва Бен Кейхил, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Войната в Газа избута Катар в челните редици на регионалната геополитика, защото е домакин на много политически лидери на "Хамас", определена от САЩ като терористична организация. Все пак Вашингтон похвали Катар за това, че е ключов посредник между Израел и "Хамас" и е помогнал за освобождаването на някои заложници, държани от групировката в Газа.

Новите печалби от втечнен природен газ ще бъдат насочени основно към Qatar Investment Authority, или QIA, държавния инвестиционен фонд на страната. Това е обичайна практика за богатите на петрол монархии от Персийския залив, включително Саудитска Арабия и ОАЕ. Като инвестират сериозно в изкопаеми горива и след това използват тези приходи за финансиране на други начинания, страните изграждат инвестициите, от които ще се нуждаят, за да се защитят от свят, който в бъдеще не се нуждае толкова много от изкопаеми горива, или пък изобщо няма да има нужда от тях.

През последните няколко години Катар фокусира много от своите инвестиции в технологии и възможности за здравеопазване в чужбина. Близо четири от всеки пет от инвестициите на Катар през последната година са били в САЩ или Индия - два ключови съюзника както в енергийната, така и в политическата сфера.

Ал-Кааби казва, че фондът ще се фокусира върху наличието на разнообразно портфолио за стабилен растеж в дългосрочен план, без да разкрива повече подробности.

Емирът на Катар, шейх Тамим Бин Хамад Ал Тани, „винаги иска да се увери, че катарският народ е добре обгрижван, но също така мисли за следващото поколение и се уверява, че чрез QIA влагаме в достатъчно инвестиции за бъдещите поколения и изграждане на богатството на бъдещите поколения“, посочва още Ал-Кааби, който също е член на борда на фонда.

Тъй като икономиката на Катар зависи много от продажбата на втечнен природен газ, Ал-Кааби често използва личен подход при преговорите по договори. Известно е, че той летя до Индия, за да изглади в последния момент подробностите по договор, както и че е провел лични срещи с европейски големи енергийни компании. Когато ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г. принуди Япония да затвори своите реактори, Катар се притече на помощ с допълнителни доставки на газ. Когато през 2020 г. пандемията от Covid срина търсенето на втечнен природен газ в Индия, Катар позволи на страната да разсрочи доставките без въпроси и условия.

В сравнение с времето, когато Катар за първи път започна да изнася втечнен природен газ през 90-те години на миналия век, сега емирството е изправено пред много по-голяма конкуренция за суперохладеното гориво, особено от американски и австралийски доставчици, както и от нови играчи в Африка. Въпреки че QatarEnergy е най-голямата компания, изнасяща втечнен природен газ, САЩ като цяло все още са по-голям играч в индустрията, като се имат предвид множеството оператори на втечнен природен газ, които доставят газ от американски шистови басейни. Самата QatarEnergy е мажоритарен собственик на американски терминал Golden Pass LNG, който първоначално е бил построен за внос на LNG и сега е в процес на разширяване, за да изнася.

На фона на нарастващата конкуренция Катар се обляга на репутацията си на надежден — макар и необичайно взискателен — доставчик, с надеждата, че неговият уникален модел ще спечели клиентите в дългосрочен план.

За последните 20 години внос от Катар „те не са просрочили нито един товар въпреки толкова много нестабилност“, казва Акшай Кумар Сингх, ръководител на Petronet LNG Ltd., най-големият купувач на LNG в Индия. Petronet поднови договора си с Катар през февруари с по-добри цени.

„Градиш репутацията си в продължение на десетилетия и можеш да я загубиш заради един товар“, казва и Ал-Кааби. „Доверието има огромно значение“, заключава той.

Още новини можете да четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 месеца
До: data: Аз, като по-проссс, ще направя моя залог върху доказаната мъдрост на кварталния майстор на покриви бай Киро Керемидата, който вдъхва на клиентите си доверие в дадената от него гаранция с думите *Където е текло, пак ще тече!*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 месеца
До: data: Аха, значи в друг сайт съм гледал групичка плоскоглави либералета, които в захлас предвиждаха до края на декадата бързата и мъчителна гладна ссмъррт на нефто-газовите джамахирии. Е, понеже сте повелителките на прогнозите и всичките ви се състояха до сега, та няма как и за кинтосите да не познаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
data
преди 2 месеца
До: Tikva007Не бе плоскостъпи , това си е същият план , който определи природният газ като преходно гориво за балансиране . Само дето кинтосите ще отидат при арабелите , а не при руснаците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
data
преди 2 месеца
Стоя и се чудя : Путин да не би да е катарски агент ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
xapoznai
преди 2 месеца
Никой не спори, че ще се черпи енергия от земята. Идеята е част от енергията да отива към изграждане на така наречените възобновяеми източници като това да доведе в това десетилетие до ограничаване на ръста, във следващото произведената енергия да покрива и изграждането на новите възобновяемите източници и след 2040 да започне постепенното намаляване на енергията от недрата. Като казвам енергията имам предвид цялата, не само електрическата. Това е план, за който ще са необходими десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
Това не звучи ли като реквием на зеления хайвер? Или както след лятна буря, когато калните потоци се оттичат и реките се избистрят, така и след зелената вакханалия на психясали коммуннета, светът се отърсва от маллоумните им блянове и отправя поглед към още едно столетие на икономика, черпеща основната си енергия от земята? Не ме напуска усещането, че статиите за все по-амбициозни проекти в земните недра ще стана все по-чести, за сметка на реещите се на слънце и вятър атмосферни блянове-балони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още