IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада планира да се присъедини към подкрепян от Германия план за водороден пазар

Отава ще осигури финансиране за H2Global, която свързва купувачи и продавачи на газ чрез търгове

17:10 | 18.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Канада е готова да се присъедини към ангажимента, подкрепян от Германия и Нидерландия, за стартиране на търговия с водород, който се разглежда като чиста енергийна алтернатива на изкопаемите горива, съобщава Bloomberg.

Северноамериканската страна ще осигури финансиране за H2Global, за да подкрепи усилията за създаването на водородни пазари, заяви в интервю министърът на енергетиката и природните ресурси Джонатан Уилкинсън, без да предоставя конкретни цифри. Той и германският министър на икономиката Роберт Хабек ще направят съвместно изявление в Хамбург по-късно в понеделник.

Канада вече има споразумение да доставя на Германия водород през следващата година, въпреки че в момента няма световен пазар за газа. Сега двете страни се стремят да намалят ценовата несигурност, която възпираше инвестициите. 

H2Global използва подкрепян от правителството посредник, за да свързва купувачи и продавачи на газ чрез търгове. Механизмът помага да се покрие всяка ценова разлика между дългосрочните доставки и краткосрочните договори за продажба - подобно на така наречените договори за разлика, които също се използват за насърчаване на инвестиции във вятърната енергия. 

Целта е „най-добре да се справим с премиите, докато се придвижваме към разширяване на производството на водород за период от 10 години“, изтъква Уилкинсън, добавяйки, че точните подробности на търговете ще бъдат установени в рамките на следващите 90 дни.

Министерството на икономиката на Германия предоставя 900 млн. евро в подкрепа на търговете на H2Global за зелени деривати, като Берлин и правителството на Нидерландия са заделели допълнително финансиране.

Канада се придържа към времевата рамка да изпрати своя първи товар от водород, произведен от амоняк, за Германия до края на следващата година, въпреки че това може да се случи и през 2026 г., посочва Уилкинсън.

Междувременно Германия се нуждае от алтернатива на природния газ, като се имат предвид големите ѝ енергоемки индустрии и плановете ѝ за постепенно закриване на централите на въглища и лигнитни въглища. H2 MOBILITY Германия изгражда национална мрежа от водородни станции за зареждане. Gasunie и Thyssengas създават транспортна инфраструктура за този газ, свързваща германското крайбрежие на Северно море с индустриалната Рурска долина. Тази „основна водородна мрежа“ има за цел да пренасочи съществуващата газова инфраструктура и трябва да бъде завършена до 2032 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още