IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитров: Големите язовири са пълни на 60%, не се очаква недостиг на вода

Основните загуби на вода са във водопреносната мрежа поради лошото ѝ състояние, не е в липсата на природни води, посочи зам.-министърът на околната среда и водите

16:44 | 13.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Към днешна дата запълняемостта на големите язовири е средно около 60%. Язовирите, предназначени за питейно-битово снабдяване, са запълнени около 75%, а за напояване – около 40%. Съоръженията, предвидени за електропроизводство, са с обем около 64%. Спрямо миналата година година общата запълняемост на язовирите в България е по-малка с 9%. Тези данни съобщи в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Петър Димитров, заместник-министър на околната среда и водите.

„Климатичните промени през последните години се отразяват негативно върху количеството на водите. По данни на НИМХ за зимния сезон у нас се очаква валежите да бъдат около и под нормата. Към днешна дата не се очаква липса на вода и ресурс за обезпечаване на съответните сектори в икономиката“, коментира той и съобщи, че Министерството на околната среда и водите управлява водите в 52 броя комплексно значими язовири и ежедневно следи състоянието и количеството вода в тези язовири.

По думите му от язовирите, предназначени за питейно-битово снабдяване, с най-ниско ниво е язовир „Асеновец” с обем запълняемост около 47%. „Този язовир се използва единствено за питейно-битово снабдяване на град Сливен и областта. Предприели сме мерки за регулиране на ползването и редуцирането му чрез месечния график. Но това ниво категорично не е притеснително и има достатъчно вода предвид потреблението”, отбеляза Димитров.

Според него най-сериозно е положението с водните обеми в язовирите по поречието на река Тунджа предвид по-слабия оток. Заместник-министърът уточни, че нормално за сезона е и състоянието на напоителните язовири „Копринка”, който е пълен около 20%, а „Жребчево” – около 39%.

Димитров е на мнение, че основните загуби на вода са във водопреносната мрежа поради лошото ѝ състояние. „В масовия случай тя е изключително стара и компрометирана и това е основната причина за липсата на вода, а не е в липсата на природни води“, подчерта зам.-министърът.

Ще се наложи ли промяна в графика на водите от комплексните и значими язовири? Кои язовири се ползват с приоритет? Какъв е интересът за регистрация на кладенците в България ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още