IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа се готви за поредните летни суши

Някои региони на Стария континент вече страдат от недостиг на вода

20:17 | 17.05.23 г. 2
Къщи от потъналото село Асередо в Испания се показаха над водата по време на сушите миналото лято. Снимка:  Omar Marques/Anadolu Agency via Getty Images
Къщи от потъналото село Асередо в Испания се показаха над водата по време на сушите миналото лято. Снимка: Omar Marques/Anadolu Agency via Getty Images

Южна Европа се готви за лято на свирепа суша, като някои региони вече страдат от недостиг на вода, а земеделците очакват най-лошата реколта от десетилетия, разказва Ройтерс.

Докато климатичните промени правят региони все по-горещ и по-сух, годините на последователна суша изчерпаха запасите от подземни води. Почвата е изсъхнала в Испания, южна Франция и Италия. Ниските нива на реките и резервоарите застрашават производството на водноелектрическите централи това лято.

С покачването на температурата през лятото учените предупреждават, че Европа върви към поредното тежко лято, след като преживя най-горещото в историята си миналата година – което доведе до най-лошата суша от поне 500 години според учени от Европейския съюз.

Засега тази година ситуацията е най-тежка в Испания.

„Положението със сушата ще се влоши това лято“, казва Хорхе Олсина, професор по географски анализ в Университета Аликанте, Испания.

Към момента има малък шанс валежите да решат сушата. „По това време на годината единственото нещо, което може да имаме, са типичните, локални бури, които няма да решат дефицита на валежи“, казва Олсина.

Търсейки спешна помощ от ЕС, земеделският министър на Испания Луис Планас предупреди, че „ситуацията в резултат на тази суша е от такъв мащаб, че последиците не може да бъдат преодолени само с национални средства“, се посочва в писмо от 24 април до Европейската комисия (ЕК) и видяно от Ройтерс.

Тенденции в климатичните промени

Южна Европа не е единствената, която страда от сериозен недостиг на вода тази година. Африканският рог преминава през най-лошата суша от десетилетия, а историческото засушаване в Аржентина засегна реколтите от соя и царевица.

Най-честите и тежки суши в Средиземноморския регион, където средната температура сега с 1,5 градуса по Целзий по-висока спрямо преди 150 години, е в съответствие с това как учените прогнозират, че климатичните промени ще засегнат региона.

„От гледна точка на сигнала за изменението на климата, това отговаря отговаря до голяма степен очакваното от нас“, коментира Хейли Фаулър, професор по въздействието на климатичните промени в Университета Нюкасъл.

Въпреки тези отдавнашни прогнози подготовката се бави. Много земеделски райони тепърва трябва да се адаптират към методи за пестене на вода, например системи за прецизно напояване или преминаване към по-устойчиви на суша култури, например слънчоглед.

„Правителствата закъсняват. Компаниите закъсняват“, казва Робер Вотар, учен по климата и директор на френския институт Pierre-Simon Laplace Institute. „Някои компании дори не обмислят да променят модела си на потребление, те просто се опитват да открият някакви чудодейни технологии, които да носят вода“.

Франция излиза от най-сухата си зима от 1959 г., активирайки предупреждения за „криза“ заради суша в четири региона, ограничавайки неприоритетното използване на вода, включително за земеделие, показва държавният сайт Propluvia.

Португалия също изживява ранна суша. Около 90% от земята на континента страда от засушаване, а в много тежко състояние е една пета от страната – почти пет пъти повече спрямо площта, отчетена преди година.

В Испания, която отчете по-малко от половината от средните си валежи до края на април тази година, хиляди хора разчитат на доставки с камиони за питейна вода, а региони като Каталуния наложиха ограничения върху използването на вода.

Някои земеделци вече съобщават за загуба по реколтата от до 80%, като сред засегнатите са зърнени и маслодайни култури, казват земеделски групи.

„Това е най-лошата загуба на реколта от десетилетия“, казва Пека Песонен, който ръководи европейската земеделска група Copa-Cogeca, от Испания. „Ситуацията е по-лоша в сравнение с миналата година“.

Испания носи половината от производството на маслини и една трета от плодовете в ЕС, сочат данни на ЕК.

Тъй като резервоарите ѝ са пълни средно до 50% от капацитета си, миналата седмица страната задели над 2 млрд. евро финансиране за реагиране при спешни ситуации. Тя все още чака отговор от ЕК по искането ѝ за мобилизирането на кризисния фонд в размер на 450 млн. евро от бюджета на блока за селскостопански субсидии.

Комисията заяви, че следи отблизо ситуацията.

„Тежката суша в Южна Европа е особено тревожна, не само за земеделците там, но и защото може да повиши вече много високите потребителски цени, ако производството в ЕС значително намалее“, каза говорителят на ЕК Мириам Гарсия Ферер.

Подобни трудности се очакват и в Италия, където до 80% от водоснабдяването на страната отива за селското стопанство. С тазгодишната тънка планинска снежна покривка и ниска влажност на почвата, италианските фермери планират да намалят темповете си - да засеят летни култури върху площ с 6% по-малка от площта за засаждане през миналата година, показват националните данни за намеренията за сеитба.

След две години на недостиг на вода Северна Италия има 70% дефицит на запаси от снежна вода и 40% дефицит на почвена влага, казва Лука Брока, директор по изследванията в Националния изследователски съвет на Италия.

Подобен сериозен недостиг създава условия да се повтори миналогодишното лято, когато Италия претърпя най-тежката си суша от 70 години.

„2022 г. беше наистина изключителна. И изглежда тази година също ще е наистина изключителна“, каза Брока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 11 месеца
До: cyclop ... наводнила ти се е лейката ... чекай , това е само началото ... от миналата и по-миналата година започна лека-полека и у нас , и само ще се засилва ... това с цените на храните те първа ще се развива като сценарии ... тогава проблема с връщането на 20 стъклени бутилки съвсем ще се обостри ... ще питаш освен стъклен амбалаж , защо не приемат и хартиен амбалаж ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
cyclop
преди 11 месеца
Наводнения има в момента там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още