IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните в света намаляха до двегодишно дъно през май

Поевтиняването на олиото, зърнените и млечните продукти компенсира поскъпването на захарта и месото, сочат данни на ФАО

16:52 | 02.06.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Индексът на цените на храните в света на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) към ООН е достигнал през май двегодишно дъно, след като спадът на цените на олиото, зърнените и млечните храни е компенсирал поскъпването на захарта и месото, предава Ройтерс.

Ценовият индекс на организацията, който следи най-търгуваните хранителни стоки в света, е достигнал средно 124,3 пункта през май спрямо ревизираните 127,7 пункта за предходния месец, съобщи агенцията в петък. Първоначално индексът за април беше 127,2 пункта.

Индексът през май е на най-ниското си ниво от април 2021 г. и е с 22% под историческия връх през март 2022 г. след началото на нашествието на Русия в Украйна.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО е намалял с близо 5% през май спрямо предходния месец, притиснат от голямото предлагане и удължаването на Черноморската зърнена инициатива, позволяваща доставки от Украйна.

Но международните цени на ориза са продължили да растат през май, отчасти заради по-затегнато предлагане в някои страни износителки, съобщава ФАО. Агенцията изрази притеснение миналия месец заради растящите цени на ориза.

Индексът на ФАО на цените на зехтина е намалял с почти 9% на месечна база, отразявайки значителното предлагане на маслодайни култури и слабото търсене на палмово масло, а световните цени на млечните продукти са спаднали с 4% на фона на сезонното увеличаване на млечното производство в северното полукълбо, съобщи агенцията.

За сметка на това цените на захарта са нараснали с 5,5% спрямо април, което е четвърти пореден месечен ръст, тъй като притесненията заради последиците от климатичното явление Ел Ниньо са се прибавили към рисковете за глобалното предлагане, съобщи ФАО.

Но подобряването на времето в Бразилия и по-ниските цени на суровия петрол ограничават пазарите на захар. Фючърсите върху захарта са завършили през май със спад след 12-годишен връх в края на април.

В отделен доклад за търсенето и предлагането на зърнени храни ФАО прогнозира, че световното зърнено производство тази година ще достигне 2,813 млн. тона, или ръст с 1% спрямо 2022 г., което отразява основно очаквания ръст на производството на царевица.

Според прогнозите запасите от зърнени храни в света през сезон 2023-2024 г. ще нараснат с 1,7% на годишна база до рекордните 873 млн. тона, отразявайки очакванията за по-големи наличности от царевица, ориз и ечемик.

Но наличностите от пшеница се очаква да намалеят, тъй като според прогнозите производството ще намалее, докато търсенето ще остане стабилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още