IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори няма да възстановят суми при отказ от пътуване в Йордания и Египет

Няма обективна причина за отлагане на пътуванията, посочват от бранша

13:35 | 19.10.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Туроператорите няма да възстановят сумата на клиенти, решили да се откажат от пътуването си в Йордания или Египет. От бранша на туроператорите посочват, че всеки ден има стотици полети до летища в Йордания и Египет и от цяла Западна Европа продължават да пътуват туристи. 

Част от туристите искат да се откажат от закупените пакети, тъй като в момента Ситуационният център към Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува в тези две държави, но не налага забрана за пътувания. 

„Индексът на Ситуационния център на МВнР играе много лоша роля - всява паника, а не се дават ясни причини за издаване на такъв индекс. Предупреждение "просто не ходете" е необосновано и води до неприятни правно-икономически последствия. Предупреждението има само препоръчителен характер и не може да бъде причина за анулирането на едно пътуване", посочи Димитър Балтов от Обединение "Бъдеще в туризма" за Bulgaria ON AIR.

Той описа, че се стига до следната ситуаци. „Клиентите се паникьосват и част от тях искат да анулират пътуванията си, но по договор дължат неустойка. За пътувания, които са съвсем скоро, неустойките са почти 100%. А смяната на една дестинация с друга, когато е по желание на туристите, които се отказват от пътуване до Египет или Йордания, зависи индивидуално от всеки туроператор“.

„Хотелите в Йордания и Египет казват, че при тях всичко е нормално и има туристи. Същото твърдят и авиокомпаниите. Така туроператорите не могат да си вземат парите обратно, съответно няма как да ги върнат на туристите“, обясни той.

Според него няма обективна причина за отлагане на пътуванията, тъй като всичко се случва по съвсем нормален начин. „И двете страни много разчитат на туризма за осигуряване на прехрана и предлагат всички усилия да няма смущения на туристическите услуги“, изтъкна събеседникът.

"Апелът ни към МВнР е предупреждението да касае определен регион, защото и двете страни не са малки… за да има по-голям смисъл. В момента не постигат никакъв ефект, защото екскурзиите се осъществяват. Местата на посещение не са близо до пограничните райони. 100% гаранция никой не може да даде за нищо, но това е приложимо за екскурзия докъдето и да било", подчерта Балтов.

Реакцията на институциите трябва да бъде координирана с тази на туроператорите, убеден е представителят на Обединение "Бъдеще в туризма". Днес предстои среща в Министерството на туризма.

Междувременно от Министерството на туризма излязоха с позиция във връзка с постъпили към ведомството запитвания от туроператори и потребители на туристически услуги по отношение отказ на клиенти от реализирането на предплатени екскурзии до съседните на Израел държави Йордания и Египет. 

Индексът на риск се определя от Министерството на външните работи (МВнР). Министерството на туризма няма законови правомощия и функционална компетентност за определяне на този индекс, тъй като той е предмет на цялостна оценка на международната ситуация от страна на МВнР, посочват от ведомството.

Относно искането на туроператорите да получат указания от Министерството на туризма за последващи действия за пътуване до Йордания и Египет, от ведомството уточняват, че в конкретната ситуация за тези държави остава валидно изискването за прилагането на клаузите в договора за туристически пакет, подписан между туроператора и клиента.

Министерството на туризма няма законови механизми, по които да се намеси в частно-правни отношения, каквито на практика са договорите между туроператора и ползвателите на туристически пакети, се казва още в позицията на ведомството.

В края на миналата седмица във връзка с ескалиралото напрежение между Израел и "Хамас", от Министерството на външните работи поясниха, че покачването на индекса за риск при пътуване до съседните на Израел държави е необходима превантивна мярка, която се обуславя от изключителната динамика на събитията в региона и потенциалното им отражение върху ситуацията по сигурността в съседните на Израел държави. Предприетата от МВнР мярка има за цел единствено и само да допринесе в оптимална степен за безопасността, здравето и живота на българските граждани, които плануват пътувания към въпросните дестинации, посочиха тогава от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още