IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ успяват да добиват повече петрол с по-малко на брой сондажни съоръжения?

Производственият темп на компаниите за добив на петрол през август достига 13,05 млн. барела на ден, засенчвайки предишния рекорд, отчетен през юли

20:40 | 07.11.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки намаляващия брой сондажи, производството на суров петрол в САЩ успя да достигне месечен рекорд през август, подсилено от повишаване на производителността и по-ефективните операции, пише Oilprice.

Американските компании за проучване и добив използват технология, която им позволява, след като даден сондаж достигне определена дълбочина, да се премине към хоризонтално изместване в същия слой. Отделно, компаниите разполагат нови сондажи на най-обещаващите зони, за да извлекат максимума от тях и да засилят рентабилността.

Производството на суров петрол в САЩ достигна 404,6 милиона барела през август, показаха нови данни на Администрацията за енергийна информация (EIA). Това прави по средно 13,05 млн. барела на ден. По този начин индустрията засенчва предишния си рекорд от юли, когато са добити 401,73 млн. барела петрол.

Увеличение на производството се наблюдава в PADD 1, 2, 3 и 4 (съответно Източно крайбрежие, Средния запад, Крайбрежие на залива на САЩ и Скалистите планини – бел. ред.), като най-голямото процентно увеличение на производството се наблюдава в PADD 4 – зона, която включва Колорадо, Айдахо, Монтана, Юта и Уайоминг. Най-голямото действително увеличение се наблюдава в PADD 2, където влизат Северна Дакота, Илинойс и Кентъки, наред с други щати.

В Тексас, петролното сърце на САЩ, производството на суров петрол достигна рекордно високо ниво от 5,7 млн. барела на ден през август, показва последният месечен енергиен икономически анализ на Тексаската петролна и газова асоциация (TXOGA).

„Производството на петрол и природен газ в Тексас постигна рекорди въпреки относително скромната сондажна дейност. Увеличаването на производителността и използването на находища, които са били пробити, но все още не са завършени, осигуриха попътен вятър“, изтъква асоциацията. 

Производителите в Пермския басейн, който се простира на територията на Тексас и Ню Мексико, както и другите шистови находища са увеличили производството на суров петрол въпреки загубата на 117 платформи досега от началото на годината.

Част от ръстовете в производството се дължат на забавянето във времето между значителната промяна в цените на петрола и действителното производство – както отбелязва колумнистът на Ройтерс Джон Кемп. „Необходими са средно около 12 месеца, за да се филтрира промяна в цените в промяна в производството ”, изтъква той.

Но основният двигател на растежа в производството е по-високата ефективност при сондиране и други операции. 

Американският шистов сектор сега се стреми да направи повече с по-малко, тъй като търси капитал и оперативна ефективност, за да докаже на акционерите, че е обърнал страницата от растеж на всяка цена към премерен растеж, придружен от по-висока възвръщаемост за инвеститорите.

Въпреки загубата на активни сондажни платформи, шистовите компании произвеждат повече петрол и газ и дори надхвърлят някои скептични прогнози.

Повечето индустриални ръководители, 84%, казват , че очакват броят на петролните платформи в САЩ след шест месеца да бъде близо до сегашните нива, като 14% прогнозират много по-голям брой петролни платформи след шест месеца, докато само 1% очакват броят им да бъде много нисък.

В последната краткосрочна енергийна перспектива (STEO) EIA очаква производството на суров петрол в САЩ да достигне средно 12,92 млн. барела на ден тази година и 13,12 млн. барела на ден през следващата година.

В прогнозата за август EIA отбеляза, че въпреки намаляващия брой на сондажните съоръжения, „увеличената производителност на сондажите е компенсирала спада на активните сондажни съоръжения досега през 2023 г.“.

„През 2024 г. очакваме броят на активните платформи да се увеличи, което ще спомогне за увеличаване на производството на суров петрол през втората половина на годината“, добавя EIA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 ae зелкич, нямаше ли да спираме добива на таа слуз поради ненадобност? Какви са тия хвалебствия в полза на най-великата държава бензиностанция? А и да питам, петрола дето го крадат от африка и близкия изток влиза ли в таа класация? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Achtung
преди 5 месеца
Петрола и нефтопродуктите вече е с най-голям дял като стойност в износа на САЩ. Рекорден добив и докато разработват новите находища с който да вдигнат производството още, продават и от стратегическия резерв, който е на 40 годишно дъно. Инвестицията им в Украйна се изплати многократно само от вземането на европейския пазар от руснаците. Да не говорим за млрд към отбранителния сектор. Да му мисли Европа, защото тя плаща тази сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
*През 2024 г. очакваме броят на активните платформи да се увеличи, което ще спомогне за увеличаване на производството на суров петрол през втората половина на годината, добавя EIA.* - Това е чудесно за американската икономика и беше основен пункт в управленската програма на Тръмп, за което беше заливан с гооввнна. В този ред на мисли, да се готвят за рекорди и въглищните мини, защото и за там ще се намерят технологии. Въпросът е: оти ручахте зелените жабета? И още: Европа ще купува ли от добива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
хамериканците увеличават дневният добив методично , вече очакват 14,0 млн дневен , и вървят нагоре ... а рашибозуците паднаха от 10,8 на 9,6 и вървят надолу полекинка . брадатите от пясъците най-загубиха от почти 10,5 на 9,0 ... силно препоръчвам на антиваксърете-газовици да видят кои други държави вдигнаха дневният добив стабилно и от приятелският кръжок на зануленият ли са ... можем ли скоро да очакваме УСАто да се направи добив колко блатната и пясъчното кралство общо ?! всичко върви по план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
evlogi
преди 5 месеца
Еми в някои държави освен петрол и оръжие има и акъл, и тогава нещата се получават. Лошото е ,когато липсва акъл, както в момента се наблюдава по едни обширни братски територии близо до нас.В този случай квото и да се прави, се получава както винаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още