IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът на българските студенти към университети в Италия расте с 10-12% годишно

90% от студентите, които отиват да учат в чужбина, записват бакалавърски програми

14:08 | 11.10.23 г.

Итересът на българските студенти към обучение в италиански университети се увеличава средно с 10-12% годишно. Заедно с Германия Италия и Нидерландия остават най-популярните дестинации за европейските студенти, не само за българските.

Това коментираха Димитър Александров, управител на консултантска агенция за образование в чужбина „Скай Лайнс“, и Ева Ангелова, част от екипа на Конфиндустрия България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

За някои специалности Италия е водеща дестинация – за архитектура, инженерни науки, обясниха гостите в предаването.

„Политехническият университет в Милано е един от най-добрите в Европа. Има все повече програми на английски език и привлича доста интерес. Освен това, когато става дума за образование, свързано с мода, дизайн и други подобни области, погледът естествено пада именно върху Италия. Но напоследък в италианските университети има програми на английски и в областта на медицината, икономиката, бизнеса и много други", посочи Александров.

Българските студенти предпочитат също инженерните науки, архитектурата, модата и дизайна, когато отиват да учат в Италия. "Разбира се, има и такива, които учат икономика, както и други специфични специалности, характерни за Италия, като продукция на храни и напитки", посочи събеседникът.

Гостите отбелязаха, че предпочитанията на студентите към различните европейски държави, в които да продължат образованието си, през последните години се променят. „Дълги години Великобритания бе дестинация номер едно, заедно с Германия. Но, за да учиш в държавен университет на бакалавърско ниво в Германия, трябваше да се знае немски език. Днес все повече програми се предлагат на английски език“, посочи Александров. 

"Веднага след Brexit първата дестинация, която спечели студенти за сметка на Великобритания, беше Нидерландия, защото местните университети предлагат над 2000 програми на бакалавърско ниво на английски език. Следващата дестинация е Италия, на която ѝ трябваше малко време, за да може да предложи на бакалавърско ниво програми на английски език. Голяма част от университетите извън Великобритания предлагаха на магистърско ниво програми на английски език, но през последните шест-седем години се развиха такива и на бакалавърско ниво и интересът съответно се повиши", каза Александров.

Да отидеш да учиш далеч от родината, си има и своите предизвикателства. Има младежи, които малко по-трудно се адаптират, но когато има мотивация всички трудности са преодолими, категорични бяха гостите.

Генерална тенденция, не само за Италия и не само за български студенти, е, че 90% от студентите, които отиват да учат в чужбина, записват бакалавърски програми, посочи Димитър Александров. След това, в магистърска степен, те не винаги продължават обучението си в дестинацията, която са избрали за своята бакалавърска специалност. 

Какви са ползите за един студент, когато учи в Италия и след това се върне в България, за да се реализира? По какъв начин Италия привлича студентите? Как италианският бизнес в България насърчава обучаването на български студенти в Италия? Как могат да се реализират студентите, завършили в Италия, когато се върнат в България? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още