IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът улесни разследването на главния прокурор с приети промени на първо четене

Депутатите извадиха Националната следствена служба от прокуратурата

15:52 | 26.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт - на Министерския съвет и на „Възраждане“. Те предвиждат възможност за разследване и отстраняване на главния прокурор, както и извеждане на Националната служба от прокуратурата и обособяването ѝ като самостоятелен орган.

Дали поправките ще станат факт е трудно да се прогнозира, защото последното заседание на 48-ото Народно събрание ще се състои на 2 февруари, а тепърва трябва да се правят предложения между първо и второ четене на промените, правната комисия да обсъди проекта и той да влезе за разглеждане в пленарна зала.

Промените, предложени от „Възраждане“, бяха одобрени със 117 гласа „за“, 20 - „против“, 48 депутати се въздържаха. Подкрепа дадоха ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „БСП за България“.

Законопроектът на служебното правителство, включен в Националния план за възстановяване и устойчивост, получи 166 гласа „за“, без „против“ и 28 - „въздържал се“.

Дебатите по двата законопроекта продължиха близо четири часа, предава БТА.

С проекта на Министерския съвет се урежда правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, като се отчитат спецификите на съдийската и прокурорската колегия и различията в професионалния статус и служебните задължения на магистратите. В едномесечен срок от влизането в сила на закона съответната колегия приема Кодекс за етично поведение и внася етичните правила за одобряване от пленума на ВСС, се посочва в текста.

Предлага се разширяване компетентностите на Инспектората към ВСС чрез предоставяне на възможност за отправяне на предложения пред съответната колегия за прецизиране на етичните правила в съответствие с добрите практики, европейските и международните стандарти. Дават се правомощия за организиране и провеждане на антикорупционни обучения, обучения за укрепване на почтеността и независимостта на магистратите и за конфликт на интереси. В допълнение към дейността на Инспектората за анализиране и обобщаване на данните от приключените производства се въвежда процедура за редовно отчитане и публикуване на аналитичните резултати и образец за отчитане на приключването на делата в установените срокове. 

Промените в Закона за съдебната власт на „Възраждане“ въвеждат механизми за завишен контрол на дейността на главния прокурор и административните ръководители на органите на съдебната власт. 

Проектът предвижда и прецизиране на изискванията за юридически стаж и професионална квалификация на изборните членове на ВСС от парламентарната квота и се установяват изисквания за научна степен в областта на публичноправните науки за част от кандидатите и минимален юридически стаж в съдебната власт или в публичноправната сфера.

Въвежда се способ за провеждане на ефективно разследване срещу главния прокурор с идеята при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер директорът на Националната следствена служба (НСлС) да образува досъдебно производство и да уведоми ВСС за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор. “Възраждане“ предвижда разширяване правомощията на директора на НСлС - с образуване на производството той да придобие качеството на изпълняващ длъжността прокурор по разследването. Предлага се също временно отстраняване от длъжност на член на ВСС, председателите на върховните съдилища, главния прокурор, прокурора по разследването срещу главния прокурор или заместниците му до приключване на воденото срещу тях наказателно производство, когато са привлечени като обвиняеми за умишлено престъпление от общ характер.

Въвежда се възможността за налагане на наказание „забележка“ и „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, като с цел обезпечаване провеждането на дисциплинарното производство пленумът на ВСС отстранява от длъжност председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор за срок до три месеца, когато е възбудено дисциплинарно производство по „освобождаване от длъжност“.

Предложените от кабинета промени са част от пакета промени в законодателството, свързани със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още