IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията при потребителските цени в Китай скоро може да надхвърли 3%

Ниска инфлация и слаб растеж и съответно по-висока инфлация и по-силен растеж – това са двата сценария при инфлация над целта на Пекин, смята CICC

12:50 | 08.08.22 г. 2
Потребители стоят пред витрина на хранителен магазин в Китай. Снимка: Bloomberg L.P.
Потребители стоят пред витрина на хранителен магазин в Китай. Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалната инфлационна вълна, която до голяма степен заобиколи втората по големина икономика в света, може все пак да я удари по отношение на цените, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени в Китай се повиши с бърз темп през последните няколко месеца и е напът да надхвърли 3% на годишна база, според анализатори от China International Capital Corp (CICC). Това би надхвърлило годишната цел на правителството от около 3%, увеличавайки проблемите за властите, които вече се опитват да запазят крехкото икономическо възстановяване на фона на новите коронавирусни огнища от пролетта. 

„Ако инфлацията надхвърли съществуващата цел, смятаме, че политиците ще бъдат изправени пред дилемата да избират между инфлация и растеж“, пишат анализаторите на CICC в бележка до клиенти. „По наше мнение подходящото увеличаване на толерантността към инфлацията може да се превърне в норма на фона на новата макроикономическа парадигма за глобалната икономика“, добавят от CICC.

Инфлацията при потребителските цени в Китай остава относително ниска в сравнение с нарастващите разходи, наблюдавани другаде, тъй като търсенето продължава да бъде потиснато от строгите политики за контрол на разпространението на коронавируса.

Все пак цените се повишиха през последните месеци, при инфлационно ниво от 2,5% през юни спрямо година по-рано, отчитайки най-бързия си темп за последните две години. Китай ще публикува данните за инфлацията за юли в сряда, като индексът на потребителските цени се очаква да нарасне с 2,9%, според медианна оценка от анкетирани от Bloomberg икономисти.

Движение на кривите на цените на производител и на потребителските цени в Китай. Източник: Bloomberg L.P. Движение на кривите на цените на производител и на потребителските цени в Китай. Източник: Bloomberg L.P.

Силен двигател за инфлацията при потребителските цени в Китай е възстановяването на цените на свинското месо, ключов компонент в местната потребителска кошница.

„Според общоприетото мнение цикълът при цените на свинското е независим и цялостното инфлационно ниво няма да се увеличи“, пишат анализаторите на CICC. „Вярваме, че това е статичен анализ и че пренебрегва средносрочните фактори, които могат да повлияят на инфлацията“.

Държавните икономически плановици предприеха действия, за да ограничат бързото нарастване на цените на свинското месо, включително проучване на продажбата на свинско месо от държавните резерви и искане свиневъдите да не трупат запаси.

Инфлация над правителствената цел би довела до един от двата сценария за макроикономическата политика: ниска инфлация и слаб растеж и съответно по-висока инфлация и по-силен растеж, според CICC.

„Смятаме, че вторият вариант е по-добър. Той трябва да е от полза за здравословното развитие на икономиката и финансите“, заключват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
При нас надхвърля вече 33%, но всичко е точно! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Хех ... Крадците на съдомиялни машини бутнаха и фундамента на поднебесната ... Уж ефффтин газ и петрол , пък на мравуняка му растат потребителските цени ... Може Си-то да привика зануленият клептократ на червеното килимче , да дава обяснения докога ще си играе на войници , щото вече досажда на големите момчета ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още