IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-уязвимите развиващи се пазари са изправени пред риск от рецесия в еврозоната

Спадът на еврото спрямо долара може да помрачи допълнително икономическите перспективи за Унгария, Полша и Чехия

18:39 | 08.08.22 г.
Жена пазарува от щанд за плодове. Снимка: Bloomberg L.P.
Жена пазарува от щанд за плодове. Снимка: Bloomberg L.P.

Засегнатите от войната в Украйна валути на страните от Източна Европа са напът да понесат нов удар от задаващата се рецесия в еврозоната, пише Bloomberg.

Трейдърите вече са по-мечи настроени към унгарския форинт, полската злота и чешката крона, отколкото към която и да било друга валута на развиващите се страни, с изключение на руската рубла и турската лира. В същото време Goldman Sachs Group Inc., Fidelity International и InTouch Capital Markets прогнозират, че страните от Източна Европа ще пострадат повече от другите развиващи се пазари, ако еврото отслабне.

Трите валути (унгарската, полската и чешката) се смятат за особено уязвими от колебливото търсене от страна на 19-те държави от еврозоната, които купуват около 60% от износа на всяка от въпросните страни.

„Ние сме предпазливи и негативно настроени към източноевропейските валути“, посочва Пол Гриър, мениджър по управление на състоянието в лондонската Fidelity International , който очаква по-нататъшни спадове при злотата и кроната спрямо долара. Регионът „е най-уязвимият блок при развиващите се пазари във валутното пространство“, изтъква той.

Въпреки че Международният валутен фонд (МВФ) предупреди през юли, че световната икономика може да изпадне в рецесия, перспективите пред еврозоната изглеждат особено мрачни. Рекордните инфлационни нива и растящата вероятност от спиране на руската енергия заплашват да причинят срив в клуба на единната валута.

Източноевропейските валути вероятно ще претърпят най-голям спад сред развиващите се пазари, ако еврото падне под паритета с долара за продължителен период от време, като се има предвид излагането им на търсенето в еврозоната и прекъсванията на доставките на газ, предупреждават стратезите на Goldman Sachs. В края на юли американската банка намали тримесечната си цел за евро до 0,99 долара от 1,05 долара по-рано.

„Европа е много по-уязвима на този етап, така че е разумно да се предположи, че валутите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще се представят по-слабо, особено ако еврото се понижи спрямо долара“, посочва Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital Markets.

Движение на стойността на злотата спрямо еврото за последната година. Източник: Bloomberg L.P. Движение на стойността на злотата спрямо еврото за последната година. Източник: Bloomberg L.P.

Двуцифрени спадове

Валутите в региона бяха сред най-силно засегнатите от последиците от руската инвазия в Украйна през февруари. От началото на войната форинтът отслабна със 17% спрямо долара и с 8% спрямо еврото. Злотата е загубила 12% спрямо американската валута в периода, докато кроната се понижи с 9,4%.

Допълнителното обвързване на тези валути с еврото подчертава потенциала за по-нататъшно негативно въздействие от всяко отслабване на общата валута. Когато се сдвоят спрямо долара, и трите имат обратна корелация с еврото от около минус 0,8 пункта, където минус 1 би означавало, че те ще се движат в крачка с еврото.

Засега бързото затягане на паричната политика в Унгария помага за стабилизиране на форинта, след като стойността на валутата падна до рекордно ниско ниво спрямо еврото през юли. Фактът, че правителството на премиера Виктор Орбан все още не е осигурило достъп до фонда за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз (ЕС), също тежи на валутата.

В Полша властите постигнаха по-голям напредък в преговорите с изпълнителната власт на ЕС за достъп до подобно финансиране. Междувременно централната банка на страната е близо до края на своя цикъл на затягане на паричната политика, по време на който повиши основната си лихва до 6,5% спрямо 10,75% в Унгария.

Чешката крона е най-стабилна от трите валути, до голяма степен поради валутните интервенции на централната банка. Паричният регулатор запази основния си лихвен процент непроменен на 7% миналата седмица, изпълнявайки плана на новия гуверньор Алес Михл да спре агресивното затягане на паричната политика. Това ще даде време на служителите на централната банка да оценят икономическото развитие и въздействието на сегашното ниво на разходите по заеми, пише той в седмичната си колонка в чешки вестник.

Перспективите за региона са смесени, коментира Оливър Харви, който ръководи валутните изследвания за Централна и Източна Европа, Близкия изток, Африка и Латинска Америка в Deutsche Bank AG.

Очаква се кроната да започне да изостава от другите валути в региона, тъй като Чехия  губи своята конкурентоспособност, а темпът на интервенция се забавя, изтъква Харви.

Но падането на еврото под паритета може да подпечата съдбата на трите валути.

„Ако движението под паритета продължи да бъде тласкано от специфични за еврото фактори – т.е. допълнително влошаване на конфликта Русия/Украйна и влиянието му върху икономиката на еврозоната – страните от ЦИЕ ще се представят по-слабо“, заключва Харви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още