IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Топ 10 на страните в света по военни разходи за 2021 г.

Световните военни разходи през годината са достигнали 2,1 трлн. долара, повишавайки се за седма поредна година

16:38 | 19.08.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Докато инвазията на Русия в Украйна продължава, военните разходи и технологии се оказват в светлината на прожекторите, докато светът следи доставките на оръжия от Запада и наблюдава как ракети HIMAR и други въоръжения играят роля в конфликта, пише Visual Capitalist.

Но разработването, износът и разполагането на военен персонал и оръжия струва на страните стотици милиарди долари всяка година. През 2021 г. световните военни разходи са достигнали 2,1 трлн. долара, повишавайки се за седма поредна година.

Използвайки данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) визуализацията на изданието показва кои страни харчат най-много за отбрана през 2021 г., както и делът им в общите военни разходи.

Кои държави заделят най-много за армията?

САЩ са страната на първо място по военни разходи, заделяйки 801 млрд. долара и формирайки почти 38% от общите разходи за отбрана в света през 2021 г. САЩ заемат тази позиция, откакто SIPRI започва да следи данните през 1949 г., и на тях се дължат над 30% от военните разходи в света през последните две десетилетия.

Разходите за отбрана на САЩ са се увеличили с 22,3 млрд. долара на годишна база и бюджетът за 2021 г. е по-голям от общия на останалите 9 страни в топ 10.

На второ място в класацията за 2021 г. е Китай, който е похарчил 293,4 млрд. долара, формирайки почти 14% от общите разходи в света. Макар че бюджетът на Китай е под половината от този на САЩ, страната го увеличава вече 27 поредни години.

Всъщност Китай има най-големия брой действащи военни служители, а разходите в сферата са нараснали над двойно през последното десетилетие.

Макар че Русия е едва на пето място по бюджет за отбрана с 65,9 млрд. долара през 2021 г., тя е сред водещите страни по военни разходи като дял от брутния вътрешен продукт (БВП). Разходите в сферата възлизат на 4,1% от икономиката на страната и от страните в топ 10 е задмината само от Саудитска Арабия, която заделя 6,6% от БВП.

Военно сътрудничество от началото на конфликта в Украйна

Руската инвазия в Украйна през февруари доведе до сеизмични геополитически промени, давайки началото на серия международни военни доставки и сътрудничество между страните. Помощта от САЩ към Украйна възлиза на 8,2 млрд. долара от началото на войната и показва как алиансите могат да помогнат да се компенсират част от военните разходи в моменти на конфликт.

Освен това Русия и Китай задълбочават отношенията си, споделяйки военно разузнаване и технологии, както и започвайки съвместни военни учения в края на август заедно със страни като Индия, Беларус, Монголия и Таджикистан.

От пробива на Китай в хиперзвуковите ракети преди година, Русия сега тества собствени версии на технологията, а Путин споменава готовността на Русия да изнася оръжие, което описва като „години или може би десетилетия по-напред от чуждестранните конкуренти“.

Санкции и енергиен износ: нови оръжия в съвременната война

Заедно с напредналите оръжия санкциите и енергийните суровини се превърнаха в нови инструменти на модерната студена война. Докато западните икономически санкции се опитаха да осакатят икономиката на Русия след инвазията, доставките на руски газ и петрол са ограничени и има изискване да се плащат в рубли като ответна мярка.

Световната търговия се превърна в ново бойно поле, а офшорните активи и зависимостта от вноса – в позиция на атака. Заедно с тях кибератаките и киберсигурността стават все по-сложни, по-неясни, както и важна част от националната отбрана и сигурност.

Дали инвазията на Русия в Украйна ще приключи през 2021 г., или не, засилването на геополитическото напрежение и конфликтът тази година със сигурност ще доведат до световен ръст на военните разходи.

Топ 10 на страните по военни разходи. Графика: Visual Capitalist Топ 10 на страните по военни разходи. Графика: Visual Capitalist

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: dobaТи футбол гледал ли си през живота си? Най-големи пари за защита дават Ман Сити. Юнайтед с един Хари и един Варан какво са дали? Каталунците какво са дали, някакви младежи и стари звезди като Дани Алвеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Хех ... рассияните като им гледаме постиженията с/у една любителска армия , по-добре да идат да си скубят групово косите , мустаците и под мишниците пред стената на плача в Ерусалим ... Пак са им бомбили няколко склада ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 1 година
ДА включат и Ман Юнатед, Барса и т.н. в класацията. Поне по няколко милиарда ръсят за защита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Путин продаде Русия на Китай. Само, че в Китай мюсюлманите не са на почит, а в РФ основен дял от населението са почитатели на исляма. Другата част, не много християнско, са почитатели на водката. И с този материал се оказа, че не може да победим куража на леко въоражени футболни фенове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още