IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Тестовете върху животни не дават адекватни данни за ефектите върху хората

Програми с изкуствен интелект могат да правят прогноза като алтернативни възможности на стандартните изследвания, отбеляза д-р Диляна Филипова

14:59 | 09.09.22 г.
Експерт: Тестовете върху животни не дават адекватни данни за ефектите върху хората

„Над 90% от успешните тестове с животни отпадат при изследванията с хора, защото дават много тежки странични ефекти и дори причиняват смърт в някои случаи. От морална гледна точка техните страдания и смърт не са оправдани, като се има предвид лошото качество на информацията, която се добива по този начин“, коментира тя.

Д-р Диляна Филипова обясни, че животните се използват за тестове по няколко причини. „Ако става въпрос за тестовете във фармацевтичната, както и химическата и козметичната индустрия, това е по юридически причини – преди продуктът да бъде одобрен за хора, той трябва да се тества върху поне два вида животни. Но данните от тестовете върху животни не дават надеждни резултати относно ефектите върху хората“, категорична е тя.

По думите ѝ в научните институции тестовете върху животни се правят от много десетилетия, „Тук и финансовата част е важна, защото проекти с тестове върху животни се спонсорират по-добре“, разкри тя.

Според нея в днешно време съществуват много разнообразни алтернативи на подобни тестове. „Има програми с изкуствен интелект, които могат да направят прогноза на базата на реакции на определени съединения в човешкото тяло, което е много по-точно от тестовете с животни“, отбеляза д-р Диляна Филипова алтернативните възможности на стандартните изследвания.

Тя обясни, че при тези експерименти се вземат кръвни или кожни клетки от хора и в лаборатория се създадат стволови клетки, с които се симулират всички клетки в човешкото тяло, включително и цели органи, чрез които могат да се видят реакциите, характерни за човешкото тяло.

„Няколко такива органи могат да бъдат свързани чрез течност, която им позволява да обменят вещества и по този начин да се тества субстанция или експериментално лекарство. Тези методи имат голямото преимущество, че могат да бъдат персонализирани за всеки човек и да се наблюдават индивидуалните му реакции. В индустрията те до голяма степен се използват, защото данните от тях са много важни за определяне на токсичността“, добави докторът по генетика.

Д-р Диляна Филипова работи като част от екипа на организацията „Доктори срещу експерименти с животни“. „Организацията ни е създадена преди повече от 40 години от медици, които виждат, че опитите с животни и резултатите от тях не са от полза за пациентите. Нашата организация се стреми по всякакъв начин да разпространи информацията за това колко неблагонадеждни са опитите с животни и колко нови методи има за научни изследвания“.

Защо европейското законодателство изисква информацията за новите продукти да бъде проверена с тестове с животни? Има ли случаи на тежки странични ефекти от продукти, които са били изпробвани върху животни без проблем?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още