IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агресивните ходове на Фед и проблемите в Китай помрачават перспективите за АСЕАН

Икономисти коригираха в посока надолу икономическите перспективи за Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд

22:22 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономистите преразгледаха в посока надолу прогнозите си за растеж през 2023 г. на петте най-големи икономики от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) поради опасения за глобално забавяне на фона на нарастващите лихвени проценти в САЩ, пише Nikkei Asia Review.

Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) на Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд да нарасне с 4,3% през 2023 г., показва последното тримесечно проучване на Японския център за икономически изследвания и Nikkei през септември. Новите данни представляват ревизия в посока надолу спрямо предходното проучване за ръст от 4,8 на сто, направено през юни.

Икономическият растеж за всяка от петте страни търпи низходяща ревизия, като перспективата за Индонезия е намалена до 4,9% от 5,1%, за Малайзия – до 4% от 4,6 на сто, за Филипините – на 5,4 от 5,6%, за Сингапур – на 2,2% от 3,5 на сто, и за Тайланд – 3,7% от 4,4 на сто.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да повиши допълнително лихвените проценти, за да укроти инфлацията. В същото време перспективите показват, че стойността на азиатските валути ще се понижи на фона на това, което на свой ред ще накара местните централни банки да повишат лихвите. Когато Фед повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта през септември, централните банки в Тайланд, Малайзия, Индонезия и Филипините последваха примера му. Регулаторът в Сингапур през юли също затегна паричната си политика.

Прогнози за петте най-големи икономики в рамките на АСЕАН. Източник: JCER/Nikkei Прогнози за петте най-големи икономики в рамките на АСЕАН. Източник: JCER/Nikkei

Икономисти казват, че забавянето в САЩ и последващият спад в потреблението може да доведе до по-слаб износ от Азия, което ще натежи върху регионалния растеж през следващата година.

„Страховете от глобална рецесия, причинени от затягането на паричната политика на САЩ, могат да навредят на износа на Тайланд“, коментира Амонтеп Чаула, ръководител на анализа в CIMB Thai Bank.

Тиртханкар Патнайк, старши икономист в Националната фондова борса на Индия, също посочва САЩ като основен фактор за икономическото забавяне в региона: „Икономиката на САЩ се насочва към рецесия. Това би оказало вълнообразен ефект върху глобалното търсене и следователно представлява риск от спад за растежа на Индия“.

Несигурността по отношение на китайската икономика тежи и върху Югоизточна Азия, тъй като страната не показва никакви признаци за облекчаване на своята стриктна политика за нулева толерантност към COVID-19, предвид опасенията за кризата в сектора на недвижимите имоти. Китай е ключов търговски партньор за много азиатски страни и е най-големият източник на туристи за някои от тях.

Икономистите считат забавянето на китайския растеж за най-големия риск през следващите 12 месеца за Тайланд и втори по големина за Сингапур и Малайзия. В предишното проучване те посочиха забавянето в Китай като един от трите най-големи риска за тайландската икономика.

Рисковете относно Китай представляват основния турбулентен фактор за икономиката в световен мащаб, като се има предвид затруднението при установяване въздействието на взаимодействащите негативи, като коронавирусните мерки, дефлацията при недвижимите имоти, нарастващия финансов стрес и репресиите на технологичните компании, предупреждава Ману Бхаскаран, главен изпълнителен директор на сингапурската Centennial Asia Advisors.

Основни рискови фактори за икономиките от АСЕАН. Източник: JCER/Nikkei Основни рискови фактори за икономиките от АСЕАН. Източник: JCER/Nikkei

В Малайзия, за Китай най-големият търговски партньор, забавянето ще "има последици за определени местни сектори и компании", посочва Мохд Седек Джантан от UOB Kay Hian Wealth Advisors. Китай купува около 40% от износа на Малайзия, подчертава Nikkei.

За Тайланд влошаването на икономическите перспективи при Китай „може да понижи перспективите за туризма през 2023 г.“, коментира Амонтеп от CIMB Thai Bank. Китайците формират най-голямата група туристи в Тайланд, чийто растеж зависи силно от сектора.

Освен за икономиката, геополитическите рискове около Тайван също са тревожни за някои съседни страни. Рубен Карло О. Асунсион, старши икономист в Union Bank of the Philippines, смята, че кризата в Тайванския проток е „геополитическо рисково събитие, което ние до голяма степен вземаме под внимание“, добавяйки, че островът е огромен търговски партньор при суровините и потребителите стоки.

За цялата 2022 г. икономистите прогнозират ръст от 5% за петте икономики от Югоизточна Азия. Те очакват икономиката на Индонезия да се разшири с 5,1%, тази на Малайзия с 6,9%, на Филипините с 6,5%, на Сингапур с 3,8% и на Тайланд с 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още