IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на доверие в частния капитал в Централна Европа се стабилизира

Пазарът се приспособява към новата обстановка – бизнесът търси финансиране за инвестиции и напредва към ESG, показва проучване на консултантската компания

15:00 | 14.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Индексът на доверие в частния капитал се стабилизира след миналогодишния рязък спад въпреки предизвикателствата, пред които е изправен бизнесът. Това показва годишното проучване на "Делойт" за Централна Европа. Експертите на консултантската компания очакват, че 2023 г. ще бъде силна от гледна точка на частни инвестиции в тази част на Стария континент.

Пазарите на частни капиталови инвестиции в Централна Европа през 2022 г. бяха повлияни от инфлацията и войната в Украйна. Въпреки това последното проучване на "Делойт" разкрива оптимистични нагласи по отношение на пазарната активност. Над 80% от респондентите са уверени, че годината ще се окаже добра по отношение на възвращаемост на инвестициите, коментират от компанията.

Според консултантите това създава апетит за инвестиции, като сега двойно повече участници в проучването (41%) виждат по-големи възможности в сравнение с лятото на 2022 г (18%). Сделките могат да бъдат стимулирани от смекчаване на цените, като почти половината от анкетираните (45%) смятат, че очакванията на доставчиците за цените са намалели през второто полугодие на 2022 г., а близо две трети (64%) прогнозират, че те ще паднат през първото полугодие на тази година.

„Пазарът стана свидетел на необичайно голям брой сътресения само за две години, като възстановяването след пандемията беше застигнато от инфлацията и повишаването на лихвените проценти, което накара инвеститорите да са по-предпазливи“, коментира Таня Карагеоргиева, съдружник „Финансово консултиране“ в "Делойт България".

По думите ѝ, през 20-те години, в които се провежда проучването, наблюденията показват, че всеки шок е последван от повишаване на доверието, икономическите условия и броя сделки. Карагеоргиева потвърди, че инвеститорите в региона са натрупали опит, който ще им помогне запазят бизнеса си устойчив и да открият допълнителни възможностите за растеж.

В "Делойт" констатират, че структурата на финансирането на сделките се променя, като две пети от контрактите вече търсят повече рискови фондове и небанкови кредитори, тъй като им е по-трудно да осигурят ливъридж за сделки. Почти една пета (17%) съобщават, че се нуждаят повече от кредитори при сключване на сделка сега, в сравнение с шест месеца по-рано.

Инвеститорите напредват и по пътя си към ESG политиките (Environmental, Social and Governance – Опазване на околната среда, социални политики и корпоративно управление), като една пета от тях вече са изпълнили ангажименти и цели за декарбонизация, което е с 50% повече в сравнение с лятното проучване на компанията. 

„Инвеститорите все повече се насочват към дейности в посока ESG, тъй като го приемат като инструмент за създаване на стойност. Точно когато регулациите се увеличават, виждаме как предишните намерения на нашите респонденти се превръщат в реални действия и това е много положителна стъпка“, допълва Таня Карагеоргиева.

Тя съобщи, че по-голямата част от участниците в сделките в последното проучване (52%) вече приемат ESG като инструмент за създаване на стойност за портфейли, което е значително увеличение, а друга четвърт (24%) виждат ESG като стратегия за намаляване на риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още