IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: ЕС не трябва да се колебае за сътрудничеството си с Китай

Блокът и азиатската страна трябва да изяснят стратегическите си отношения, смята бившият външен министър Ван И

15:01 | 15.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз не трябва да се "колебае" и трябва да "изясни" стратегическите си отношения с Пекин, призова високопоставения външнополитически функционер на Пекин и бивш външен министър Ван И по време на среща с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, съобщи китайското министерство на външните работи, предава AFP, цитирана от БГНЕС.

Германия, водещата икономика в Европа, в четвъртък обяви планове за "намаляване на риска" от контактите с Китай. Други лидери на ЕС, уморени от нарастващата самоувереност на Китай и удобните му отношения с Русия, настояха да намалят зависимостта си от Пекин.

„ЕС трябва... да изясни позиционирането на стратегическото партньорство между двете страни и да насърчи отношенията между Китай и ЕС да вървят напред“, каза Ван И на Борел, когато двамата се срещнаха в петък в кулоарите на преговорите за Югоизточна Азия в индонезийската столица Джакарта. „Не трябва да се колебаете, камо ли да насърчавате с думи и дела, които връщат часовника назад“, каза китайският държавник.

Някои държави членки на ЕС се притесняват от антагонизиране на Китай и започване на търговска война, докато други твърдят, че сега е моментът да се действа за защита на икономическата сигурност на блока. Брюксел иска да определи свой собствен подход към Пекин, който да балансира притесненията относно твърде голямото разчитане на Китай и поддържането на връзки с втората по големина икономика в света.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през януари описа подхода на ЕС към Китай като „по-скоро намаляване на риска, отколкото противопоставяне“, тъй като блокът все още се стреми да работи и да търгува с Пекин. „Няма конфликт на фундаментални интереси между Китай и ЕС“, каза Ван.

Относно Украйна той добави: „Китай подкрепя създаването на балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност“ и Пекин е „ангажиран с насърчаването на мирните преговори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 15.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още