IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да направи международната общност за решаване на кризата в Хаити

След оставката на премиера Ариел Анри островната държава е изцяло под контрола на бандите, посочи Стоил Цицелков

19:14 | 15.03.24 г.
Джими "Барбекю" Шеризие с членове на бандата G-9. Снимка: Giles Clarke/Getty
Джими "Барбекю" Шеризие с членове на бандата G-9. Снимка: Giles Clarke/Getty

Хаити е под контрола на въоръжени банди - страната е обявено извънредно положение, заради опит да бъде завзето главното летище и превземането на двата най-големи затвора в страната, което доведе до бягство на хиляди затворници. След като премиерът Ариел Анри подаде оставка Кения даде крачка назад и отказа да води международна мисия в страната. Властите обявиха, че искат да преговарят с нов легитимно конституционен авторитет, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Международна мисия е необходима от много отдавна в островната държава, като основната ѝ задача сега би била да установи контрол върху инфраструктурата в страната, контролирана от бандите, коментира в предаването "В развитие" Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка.

Той подчерта, че Хаити е в безпрецедентна хуманитарна криза след въведеното извънредно положение. „Всички официални представители на страната са избягали в чужбина, дори болниците и полицейските управления не работят“, посочи Цицелков.

Той обясни, че няколко големи лидери на банди контролират летището в столицата Порт о Пренс, както и друга ключова инфраструктура. Анализаторът съобщи, че едно от решенията, които се предложиха на конференцията в Ямайка на Карибската общност (CARICOM) бе създаването на преходен съвет, който да стабилизира ситуацията в Хаити, но бандите се обявиха против подобен съвет.

„Освободени са над 4 хиляди затворници, които са членове на банди. Хилядата полицаи от Кения и предоставените 300 милиона долара от САЩ няма да бъдат достатъчни за справянето с кризата в страната“, убеден е Цицелков. Той отбеляза, че образът на международната помощ в Хаити не е добър, което прави лесна задачата на лидерите на бандите да настроят хората против подобна мисия.

„Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче каза, че ситуация е толкова критична, че не само не бива да се бавим, а САЩ отпуска нови допълнителни 100 милиона долара за тази мисия. Така че те стават общо 300 милиона долара от САЩ, отделно 33 милиона САЩ отделя за хуманитарна помощ, но в Хаити помощи в момента не могат да пристигат", потвърди Цицелков след като бандите са блокирали терминалите за гориво, летището и пристанището.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още