IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде има най-голямо разминаване в богатството между европейците?

България се намира в средата на подреждането на Credit Suisse и UBS

16:04 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Експертите предполагат, че данъчните системи и нивата на собственост върху жилища играят съществена роля в различията в състоянието между богатите и бедните.

Неравенството в богатството е много очевидно в целия свят и Европа не е изключение: най-богатите 10% на континента притежават удивителните 67% от богатството, докато последните 10% от пълнолетните притежават само 1,2% от него, пише Euronews.

Степента, в която богатството е неравномерно разпределено, също варира значително в отделните държави, както показва докладът за глобалното богатство на Credit Suisse и UBS за 2023 г.

Нетното състояние или „богатството“ се определя като стойността на финансовите активи плюс реалните активи (главно жилища), които домакинствата притежават, минус техните дългове.

Разпределянето му се измерва с коефициента на Джини, или още индекс на Джини, и дела на водещите персентили: колкото по-висок е коефициентът на Джини, толкова по-голямо е неравенството в богатството, като 0 представлява пълно равенство.

Сред изследваните 36 европейски държави неравенството в богатството през 2022 г. варира от 50,8 пункта в Словакия до 87,4 пункта в Швеция.

С изключение на Исландия, неравенството в богатството е доста високо в скандинавските страни. Финландия, Дания, Норвегия и Швеция се нареждат в горната половина на таблицата, като Швеция оглавява списъка като цяло.

Германия има най-висок резултат за неравенство в богатството (77,2 пункта) сред четирите големи икономически сили на ЕС, следвана от Франция (70,3 пункта), Испания (68,3 пункта) и Италия (67,8 пункта). Великобритания, бивша членка на ЕС, отчита резултат от 70,2 пункта.

Класация на страните в Европа според коефициента на Джини. Графика: Euronews Класация на страните в Европа според коефициента на Джини. Графика: Euronews

Междувременно Белгия (59,6 пункта), Малта (60,9 пункта) и Словения (64,4 пункта) следват Словакия с най-ниски нива на неравенство в богатството.

България заема 16-о място със 70,6 пункта, намирайки се в средата на подреждането.

Огромни различия сред най-богатите

В 21 европейски държави с налични данни съществуват значителни различия в богатството сред водещите перснетили, включително най-богатия децил (топ позиционна средна величина, която разделя ред от данни на десет равни части – бел. ред.), първите 5% и водещия 1%.

Разглеждайки най-богатия децил през 2022 г., Швеция отчита най-голямо неравенство в богатството, където най-богатите 10% притежават 74,4% от богатството. Белгия регистрира най-ниско равнище на неравенството от 43,5%.

Всъщност водещият децил притежава над половината от богатството във всяка страна с изключение на Белгия.

Сред „голямата четворка“ в ЕС Германия отчита най-голямо неравенство в богатството, където най-богатите 10% притежават 63% от богатството, следвана от Франция (54,9%), Испания (53,8%) и Италия (53,5%). Обединеното кралство регистрира по-ниски нива – 53,3%.

Класирането остава до голяма степен непроменено, когато се сравняват водещите 5% като дял от богатството с първите 10%. Швеция запазва челната си позиция, като най-богатите 5% притежават 60,3% от богатството, докато Белгия записва най-ниското ниво на неравенство в богатството, като най-богатите 5% притежават 30,8% от него.

Ако погледнем дела на водещия 1%, Турция записва най-високо ниво, където отговарящите на този процент най-богати държат 39,5% от богатството, следвана от Чехия (37,8%), Швеция (35,8%) и Германия (30%).

Делът на първия 1% в Белгия е далеч по-нисък от средния за Европа, като най-богатите притежават само 13,5% от общото богатство. Страната е следвана от Португалия.

Карта на Европа според коефициента на Джини. Графика: Euronews Карта на Европа според коефициента на Джини. Графика: Euronews

Защо Швеция е на върха на неравенството в богатството?

Може да е изненада да видим скандинавските страни лидери по отношение на неравенството в богатството, особено след като изглежда, че се представят много добре в други индекси като благосъстояние, разполагаем доход и демократични ценности.

Според д-р Лиза Пелинг, ръководител на базирания в Стокхолм мозъчен тръст Arena Idé, данъчната система е най-важната причина, поради която Швеция се противопоставя на правилата.

„През последните десетилетия премахнахме редица данъци върху богатството“, заяви тя пред Euronews Business. „В Швеция в момента няма данък върху богатството. Няма и данък върху наследството, подаръците и имуществото“, добавя експертът.

Според Пелинг успешните международни шведски компании, които са се облагодетелствали от инвестиции, направени с парите на данъкоплатците, не връщат тези средства.

„Имаме и много ниски данъци за компаниите. Това означава, че има много възможности за богатите хора да станат още по-богати“, добавя тя.

Междувременно във Финландия училищата са държавни, докато в Швеция една трета от гимназистите посещават частни училища. Тези училища, до голяма степен печеливши, получават пълно държавно финансиране без ограничения върху техните маржове на печалба, изтъква още Пелинг.

Същото важи и за здравната система. „Първичната помощ е до голяма степен приватизирана и е много доходоносна. Приватизираните социални компании, финансирани от данъци, правят собствениците си много богати“, подчертава тя.

Фактори зад неравенството в богатството в Европа

Ако погледнем Европа по-широко, един от най-важните фактори за неравенството в богатството е съставът на активите, смятат Естер Шандор и д-р Карлос Вакас-Сориано, анализатори в Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound).

Нивата на собственост на жилища между отделните държави са един от основните фактори, допринасящи за различията в разпределението на богатството.

„Държавите с по-високи нива на собственост на жилища обикновено имат по-ниски нива на неравенство в богатството, докато страните, където достъпът до други финансови активи е по-разпространен, обикновено отчитат по-високи равнища на неравенство в богатството“, изтъкват експертите пред Euronews Business.

Германия: Малко собственици на жилища, без данък богатство

Обръщайки се към факта, че Германия, страна със силни икономически резултати, отбеляза високо ниво на неравенството в богатството, Шандор и Вакас-Сориано подчертават, че там няма данък върху богатството.

През 2022 г. Германия отчита най-нисък дял на собственост върху жилища, където само 46,5% от населението живее в домакинство, притежаващо свой дом, изчислява Евростат. Средната стойност за ЕС е 69,1%. Този дял също е по-нисък от средния за ЕС в Швеция (64,2%) и Турция (57,5%)

Подобрява ли се някъде неравенството в богатството?

Сред големите европейски държави, а именно „голямата четворка“ на ЕС и Обединеното кралство, неравенството в богатството, отразено от коефициента на Джини, всъщност е спаднало в Германия (-4,3 пункта) между 2000 г. и 2022 г.

Обединеното кралство също отбеляза спад в неравенството през същия период, макар и не толкова значителен (-0,4 пункта).

Междувременно Италия регистрира най-голям ръст - от 7,4 пункта, докато в Испания неравенството се е увеличило с 2,8 пункта, а във Франция с 0,6 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още