IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти отново поеха на път

Трансграничните инвестиции в бизнес имоти достигнаха рекорд за тримесечие в края на 2021 г.

15:04 | 13.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Инвеститорите в бизнес имоти отново гледат извън собствените си граници в търсене на диверсификация на фона на смекчаването на ограниченията за пътуване, пише консултантската компания JLL.

Трансграничните инвестиции са достигнали най-високото си ниво в историята за тримесечие от 126 млрд. долара в края на миналата година, показват данните на компанията. Това е значителен контраст спрямо само половин година по-рано, когато инвеститорите предпочитаха да останат по-близо до дома, а това доведе до спад на трансграничните сделки.

„Макар че ограниченията за пътуване повлияха на възможностите на инвеститорите да влагат капитали между регионите, сега виждаме, че обемите от междурегионални инвестиции се ускоряват“, коментира Шон Коглан, глобален ръководител на капиталовите пазари и стратегиите в JLL.

Всички региони са привлекли значителни трансгранични инвестиции. Най-силно е представянето на Северна и Южна Америка, където те са съставлявали 29% от общия инвестиционен обем през последното тримесечие на 2021 г.

Трансграничен капитал на обща стойност 124 млрд. долара е бил инвестиран в региона през 2021 г., което е рекорден връх.

В Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) и в Азиатско-Тихоокеанския регион трансграничните инвестиции също са нараснали, но са останали малко под обичайните нива преди COVID. Международните инвеститори са били активни в ЕМЕА с вложени 36 млрд. долара през 2021 г., което е повишение с 2% спрямо нивата преди пандемията.

Американски и сингапурски компании са основните двигатели за повишаването на междурегионалните обеми от инвестиции в ЕМЕА, като те са се насочили конкретно към офиси и логистични активи във Великобритания.

А в Азиатско-Тихоокеанския регион завръщането на междурегионалния капитал, особено хонконгски и сингапурски компании, придобиващи имоти в Китай и Австралия, е подкрепило възстановяването.

„Апетитът за логистични, жилищни и алтернативни активи подкрепя завръщането на трансграничните капитали, а големите инвеститори влагат значителни средства. Тази тенденция и трайната, повишена активност за придобивания от глобални инвеститори показват устойчивостта на капиталовите пазари в недвижимите имоти“, коментира Коглан.

Жилищните и логистичните имоти продължават да ръководят възстановяването

Трансграничните инвеститори са продължили да засилват експозицията си към стабилността на приходите, предлагана от жилищни активи. Само в САЩ миналата година са били инвестирани 50 млрд. долара в жилищни имоти. По-големите портфейли с логистични имоти като придобиването за 6,8 млрд. долара от GIC на портфейла с активи на EQT Exeter в САЩ, съставляват над половината от междурегионалните инвестиции в Северна и Южна Америка.

„Във всички региони има силен апетит за логистични имоти сред трансграничните инвеститори. Инвестициите в офиси се подобряват бързо, но изостават, въпреки че смекчаването на ограниченията заради пандемията и завръщането на работното място се ускоряват, което ще повиши активността в сектора“, отбелязва Коглан.

Трансграничните инвестиции в офиси в Северна и Южна Америка почти са се удвоили през 2021 г., а сделките с офиси сега стимулират инвестициите в Азиатско-Техоокеанския регион, където секторът съставлява 43% от междурегионалните покупки. Това е значителен ръст спрямо дела от 19 на сто година по-рано.

„Най-зрелите и диверсифицирани пазари в света до момента ръководят възстановяването, но инерцията се засилва и в по-малко установени географии. Същото може да се каже и за по-нестабилни сектори“, коментира Коглан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още