IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Давос: Превръщайте офиси в жилища за смекчаване на жилищната криза

Преустройството на слабо използвани офиси в домове може да вдъхне нов живот на опустели заради работата от вкъщи райони в градовете

12:08 | 19.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Празни офиси в цял свят трябва да бъдат превърнати в апартаменти, за да се отговори на растящата жилищна криза в много страни, заявиха ръководители от сектора на недвижимите имоти по време на Световния икономически форум в Давос, цитирани от Ройтерс.

Цените на бизнес имотите намаляват, тъй като забавянето на икономиката свива търсенето на площи сред компаниите, които са все по-внимателни към разходите. Техните служители прекарват по-малко дни в офиса след пандемията от COVID-19.

Но това може да се окаже добра възможност за разрешаване на проблема с недостига на жилища, смятат директори на компании от сектора.

„Офис сгради трябва да бъдат превърнати в жилища“, коментира Хауърд Лутник, президент и главен изпълнителен директор на инвестиционната компания от Ню Йорк Cantor Fitzgerald по време на дискусия в рамките на форума. „ Те ще се превърнат в грозна гледка и трябва да се намери решение“, допълни той.

Офисите са по-празни, отколкото показват официални данни, тъй като повечето сгради все още генерират приходи за собствениците. Но с изтичането на наемните договори градове като Ню Йорк ще имат значителен брой остарели сгради, отбеляза Кристиан Улбрич, главен изпълнителен директор на консултантската компания JLL.

„Затова трябва да преустроим тези сгради под някаква форма или те ще стоят празни и ще бъдат разрушени“, допълни той.

Милиони служители бяха принудени да работят от вкъщи по време на блокадите за овладяване на разпространението на COVID-19 през 2020 г. Сега ръководителите на компании не успяват да убедят голяма част от служителите си да се откажат от предимствата на работата от вкъщи, отбеляза Улбрич.

„Имаме среден слой ръководители и лидери, които се наслаждават на дома си в околностите на града и не искат да губят време в пътуване до работа, това явно създава проблем заради по-млади хора, които също не се завръщат“, коментира той.

Но градовете, които са изгубили оживлението си от понеделник до петък, може да бъдат съживени, ако градските власти искат да окажат финансова подкрепа за превръщането на слабо използвани офиси в домове, тъй като преустройство на съществуващи сгради може да е много скъпо, смятат панелистите.

Разходите за устойчивост на сградите също се оказват предизвикателство, стана ясно още от дискусията.

„Домовете за хора с ниски доходи не могат да са зелени, те трябва да са евтини. Това е дълбок конфликт навсякъде в света…, много е трудно“, отбеляза Лутник.

Натали Паладитчеф, главен изпълнителен директор на базираната в Канада имотна компания Ivanhoé Cambridge, е оптимист, че повече сгради може да станат устойчиви с инвестиции в технологии и материали.

„Най-добрата сграда за планетата е сградата, която не строите“, отбеляза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още